fbpx

Spaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą

Spaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą to moja wariacja na temat klasyki. Mam nadzieję, że rodowici Włosi nie zadrżeliby nazbyt nad tą profanacją klasycznej carbonary, jednak naprawdę polecam spróbować tego dania w takiej wersji. Dodatek brokuła sprawia, że jest ona jeszcze bardziej treściwa! A, i bardziej zielona, tak na wiosnę ;)

 

Spaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą

Czas przygotowania 25 minutes
Całkowity czas 25 minutes

Składniki:

  • g spaghetti makaron 300
  • g wędzonego (polecam użycie pancetty) boczek 200
  • mniejszych jajka 4-5
  • mozzarella 125 g
  • do posypania opcjonalnie natka pietruszki
  • sól pieprz

Wykonanie

  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody, przed odcedzeniem zostawiając jej jednak ok. 1/2 szklanki.
  • Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 5-7 minut.
  • Na suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek do zarumienienia przez kilka minut. Następnie dorzucamy ugotowane brokuły i smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie jajka mieszamy dokładnie ze startym serem, dużą szczyptą soli i pieprzu.
  • Do boczku i brokułów dorzucamy ugotowany (gorący) makaron i pozostawioną wodę z jego gotowania. Doprowadzamy do silnego podgrzania i zdejmujemy z ognia.
  • Dolewamy jajeczną mieszankę i energicznie mieszamy całość do dokładnego połączenia, uważając by jajka się nie ścięły i nie stworzyły jajecznicy.
  • Podajemy natychmiast, posypane dodatkową dawką sera i łyżeczką posiekanej natki pietruszki.
  •  
  • Carbonarę należy przygotowywać tuż przed podaniem. Przygotowana wcześniej, nie będzie tak smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close