Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Boże Narodzenie

Świąteczny keks z bakaliami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Świąteczny keks z bakaliami, czyli pierwsza z tegorocznych propozycji na świąteczne przysmaki. Pyszny, wypełniony suszonymi owocami aż po brzegi. Doskonały do szklanki herbaty, mleka lub kakao.

 

 



W tym przepisie przyda Ci się:

Keksówka 30 cm Premium Baking Birkmann
Misa 2,7 Litra biało-żółta Baker’s Authority Mason Cash
Mikser Artisan 125






Świąteczny keks z bakaliami

Prep Time 1 hr 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins

Składniki:

  • masło 250 g
  • szklanka 200g cukier 1
  • łyżki cukier z wanilią 2-3
  • sztuki jajka 4
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżeczka soda 1
  • szklanki mleko 1/2
  • u mnie suszone morele, żurawina, rodzynki, kandyzowana skóra cytrynowa i pomarańczowa, orzechy włoskie bakalie 300 g
  • szczypta sól

Do dekoracji: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa.

    Instructions

    • Masło ucieramy z cukrem zwykłym i cukrem z wanilią do białości. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku.
    • Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. 1/2 suchych składników dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy.
    • Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia.
    • Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min.
    • Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z wodą lub sokiem z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

    Świąteczny keks z bakaliami

    Przepis pochodzi ze strony Mała Cukierenka.

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: