
Świąteczny keks z bakaliami
Świąteczny keks z bakaliami, czyli pierwsza z tegorocznych propozycji na świąteczne przysmaki. Pyszny, wypełniony suszonymi owocami aż po brzegi. Doskonały do szklanki herbaty, mleka lub kakao.
W tym przepisie przyda Ci się:




- Czas przygotowania: 1h 30 min
- Ilość porcji: keksówka 30cm
Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
- masło - 250g
- cukier - 1 szklanka (200g)
- cukier z wanilią - 2-3 łyżki
- jajka - 4 sztuki
- mąka pszenna - 1/2 kg
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1 łyżeczka
- mleko - 1/2 szklanki
- bakalie - 300g (u mnie suszone morele, żurawina, rodzynki, kandyzowana skóra cytrynowa i pomarańczowa, orzechy włoskie)
- sól - szczypta
- Do dekoracji: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa.
Wykonanie:
- Masło ucieramy z cukrem zwykłym i cukrem z wanilią do białości. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku.
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. 1/2 suchych składników dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy.
- Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia.
- Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min.
- Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z wodą lub sokiem z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepis pochodzi ze strony Mała Cukierenka.