Szakszuka z papryką, cukinią i awokado

Szakszuka z papryką, cukinią i awokado to wzbogacona wersja klasycznej szakszuki, którą znajdziecie już na blogu. Wywodząca się głównie z kuchni izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Wspaniały, aromatyczny sos pomidorowy z warzywami i gotowanymi w nim jajkami. Podany z tostem lub świeżym pieczywem wprost z patelni stanowi wspaniały początek dnia.

Szakszuka z papryką, cukinią i awokado - przepis

Szakszuka z papryką, cukinią i awokado, czyli aromatyczny sos pomidorowy z warzywami i gotowanymi w nim jajkami. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 25 minutes

Składniki:

  • jajka 2
  • cukinia 1/2
  • papryka (u mnie 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej) 1
  • pomidory 1 puszka
  • szalotka 1 większa
  • czosnek 2 ząbki
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • kumin szczypta
  • cukier szczypta
  • papryka ostra szczypta
  • papryka słodka szczypta
  • sól, pieprz do smaku
  • awokado 1 dojrzałe
  • bazylia świeża do posypania

Instructions

  • Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu wbijamy jajka, patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze około 7-10 minut.Gotowe danie podajemy z pokrojonym w plasterki awokado, posypane świeżą bazylią w towarzystwie ulubionego pieczywa.

Join the Conversation

  1. Awokado jeszcze do szakszuki nie dodawałyśmy :) Bardzo fajna opcja :D

  2. Świetna! Idealna nawet na obiad :)

  3. Ewa Konsek says:

    Mniam, to przepyszny pomysł na śniadanie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close