Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Awokado

Szakszuka z papryką, cukinią i awokado

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Szakszuka z papryką, cukinią i awokado to wzbogacona wersja klasycznej szakszuki, którą znajdziecie już na blogu. Wywodząca się głównie z kuchni izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Wspaniały, aromatyczny sos pomidorowy z warzywami i gotowanymi w nim jajkami. Podany z tostem lub świeżym pieczywem wprost z patelni stanowi wspaniały początek dnia.

Szakszuka z papryką, cukinią i awokado - przepis

Szakszuka z papryką, cukinią i awokado, czyli aromatyczny sos pomidorowy z warzywami i gotowanymi w nim jajkami. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem!
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • jajka 2
  • cukinia 1/2
  • u mnie 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej papryka 1
  • puszka pomidory 1
  • większa szalotka 1
  • ząbki czosnek 2
  • łyżeczka przecier pomidorowy 1
  • łyżeczka ocet balsamiczny 1
  • szczypta kumin
  • szczypta cukier
  • szczypta papryka ostra
  • szczypta papryka słodka
  • sól pieprz
  • dojrzałe awokado 1
  • do posypania bazylia świeża

Instructions

  • Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu wbijamy jajka, patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze około 7-10 minut.Gotowe danie podajemy z pokrojonym w plasterki awokado, posypane świeżą bazylią w towarzystwie ulubionego pieczywa.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

3 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: