
Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą
Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą to jedna z moich nowych propozycji na urozmaicenie tego pysznego i aromatycznego dania. Śniadanie wręcz idealne!
Szakszuka to danie charakterystyczne głównie dla kuchni izraelskiej, marokańskiej czy egipskiej. Dzięki swojemu doskonałemu smakowi rozprzestrzeniła się ona jednak już niemal wszędzie i stanowi przysmak na całym świecie. Jajka, doskonale przyprawiony sos pomidorowy, dodatek pieczonej (z kilkoma kroplami dobrej oliwy) papryki, awokado i garść rukoli, która dodaje nieco charakterystycznego orzechowego posmaku. Wszystkie te składniki tworzą doskonałą całość, która podana z tostem lub świeżym pieczywem (najlepiej bezpośrednio z patelni) stanowi niezwykle pożywny, smaczny i niebanalny początek dnia.

Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą
Doskonały przepis na pyszne śniadanie w mocno egzotycznym klimacie. Niezwykle aromatyczne jajka gotowane w pomidorach, z dodatkiem pieczonej papryki, awokado i rukoli.
Składniki:
- Pieczona papryka
- papryka - 2 duże
- oliwa - klika łyżek
- czosnek - 1 ząbek, przeciśnięty
- sól, pieprz
- Ponadto
- jajka - 4
- pomidory - 1 puszka
- szalotka - 1 większa
- czosnek - 2 ząbki
- przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- kumin - szczypta
- cukier - szczypta
- papryka ostra - szczypta
- papryka słodka - szczypta
- sól, pieprz
- awokado - 1 dojrzałe
- bazylia świeża - do posypania
Wykonanie:
- Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielkie kawałki. Polewamy oliwą, doprawiamy intensywnie solą, pieprzem oraz posiekanym ząbkiem czosnku Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
- Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy upieczoną paprkę, wbijamy jajka, patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez około 7-10 minut.
- Gotowe danie podajemy z pokrojonym w plasterki awokado, posypane dużą ilością rukoli w towarzystwie ulubionego pieczywa.
Uwielbiamy :D Szakszuka chyba nigdy nam się nie znudzi :D
Szakszuka to super danie na śniadanie. Pożywne, smaczne i do tego daje tyle możliwości w kwestii dobierania składników. Super przepis, pozdrawiam :)