Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą

Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą

Doskonały przepis na pyszne śniadanie w mocno egzotycznym klimacie.Jaja gotowane w pomidorach, z dodatkiem pieczonej papryki, awokado i rukoli.
Ilość
0

Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą to jedna z moich nowych propozycji na urozmaicenie tego pysznego i aromatycznego dania. Śniadanie wręcz idealne!


Szakszuka to danie charakterystyczne głównie dla kuchni izraelskiej, marokańskiej czy egipskiej. Dzięki swojemu doskonałemu smakowi rozprzestrzeniła się ona jednak już niemal wszędzie i stanowi przysmak na całym świecie. Jajka, doskonale przyprawiony sos pomidorowy, dodatek pieczonej (z kilkoma kroplami dobrej oliwy) papryki, awokado i garść rukoli, która dodaje nieco charakterystycznego orzechowego posmaku. Wszystkie te składniki tworzą doskonałą całość, która podana z tostem lub świeżym pieczywem (najlepiej bezpośrednio z patelni) stanowi niezwykle pożywny, smaczny i niebanalny początek dnia.

Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą

Doskonały przepis na pyszne śniadanie w mocno egzotycznym klimacie. Niezwykle aromatyczne jajka gotowane w pomidorach, z dodatkiem pieczonej papryki, awokado i rukoli.
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 25 minutes

Składniki:

Pieczona papryka

  • duże papryka 2
  • klika łyżek oliwa
  • ząbek przeciśnięty czosnek 1
  • sól pieprz

Ponadto

  • jajka 4
  • puszka pomidory 1
  • większa szalotka 1
  • ząbki czosnek 2
  • łyżeczka przecier pomidorowy 1
  • łyżeczka ocet balsamiczny 1
  • szczypta kumin
  • szczypta cukier
  • szczypta papryka ostra
  • szczypta papryka słodka
  • sól pieprz
  • dojrzałe awokado 1
  • do posypania bazylia świeża

Wykonanie

  • Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielkie kawałki. Polewamy oliwą, doprawiamy intensywnie solą, pieprzem oraz posiekanym ząbkiem czosnku Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  • Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy upieczoną paprkę, wbijamy jajka, patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez około 7-10 minut.
  • Gotowe danie podajemy z pokrojonym w plasterki awokado, posypane dużą ilością rukoli w towarzystwie ulubionego pieczywa.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!