Szakszuka z pieczoną papryką, awokado i rukolą to jedna z moich nowych propozycji na urozmaicenie tego pysznego i aromatycznego dania. Śniadanie wręcz idealne!


Szakszuka to danie charakterystyczne głównie dla kuchni izraelskiej, marokańskiej czy egipskiej. Dzięki swojemu doskonałemu smakowi rozprzestrzeniła się ona jednak już niemal wszędzie i stanowi przysmak na całym świecie. Jajka, doskonale przyprawiony sos pomidorowy, dodatek pieczonej (z kilkoma kroplami dobrej oliwy) papryki, awokado i garść rukoli, która dodaje nieco charakterystycznego orzechowego posmaku. Wszystkie te składniki tworzą doskonałą całość, która podana z tostem lub świeżym pieczywem (najlepiej bezpośrednio z patelni) stanowi niezwykle pożywny, smaczny i niebanalny początek dnia.

Smacznego! :)

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania związane z przepisem, śmiało zadaj je w komentarzu poniżej! Postaram się rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości możliwie jak najszybciej :)

A jeśli już wypróbowałeś ten przepis, będzie mi bardzo miło gdy napiszesz czy przypadł Ci do gustu i zamieścisz swoje zdjęcie :)


Dodaj do ulubionych