
Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka na kruchym cieście. Najwyższy czas na pierwszy świąteczny przepis w tym roku! Nie wiem, jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez szarlotki, dlatego dzisiaj na blogu przepis na pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek na kruchym cieście.
W tym przepisie przyda Ci się:




- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 40 minut
- Ilość porcji: forma 25cm
Szarlotka na kruchym cieście - przepis
Szarlotka na kruchym cieście. Osobiście nie wyobrażam sobie Świąt bez szarlotki - ta z dużą ilością jabłek na kruchym cieście jest najlepsza!
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 350g
- masło - 200g
- jajka - 1
- żółtka - 1
- cukier puder - 100g
- skórka z cytryny - z 1/2 cytryny
- proszek do pieczenia - szczypta
- sól - szczypta
- Dodatkowo:
- jabłka - ok. 1,25 kg
- cukier brązowy - 4-5 łyżek
- cynamon - duża szczypta
Wykonanie:
- Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Schłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut.
- Jabłka obieramy, kroimy lub ścieramy w bardzo cienkie plasterki. Mieszamy z cukrem i cynamonem.
- Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Przekładamy doprawione jabłka i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
pycha !
Klasyka, którą każdy kocha:)
U nas na święta co prawda tradycyjnie szarlotki się nie robi ale byśmy taką na pewno nie pogardziły na Wigilijnym stole :P
szarlotkę zawsze chętnie zjem :)