Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Szarlotka na kruchym cieście

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Szarlotka na kruchym cieście. Najwyższy czas na pierwszy świąteczny przepis w tym roku! Nie wiem, jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez szarlotki, dlatego dzisiaj na blogu przepis na pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek na kruchym cieście.

W tym przepisie przyda Ci się:

Tortownica z wyjmowanym dnem Performance Tala 25cm
Misa 2,7 Litra biało-żółta Baker’s Authority Mason Cash
Mikser Artisan 125







Szarlotka na kruchym cieście - przepis

Szarlotka na kruchym cieście. Osobiście nie wyobrażam sobie Świąt bez szarlotki - ta z dużą ilością jabłek na kruchym cieście jest najlepsza!
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 350 g
  • masło 200 g
  • jajka 1
  • żółtka 1
  • cukier puder 100 g
  • z 1/2 cytryny skórka z cytryny
  • szczypta proszek do pieczenia
  • szczypta sól

Dodatkowo:

  • ok. 1 25 kg jabłka
  • łyżek cukier brązowy 4-5
  • duża szczypta cynamon

Instructions

  • Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Schłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut.
  • Jabłka obieramy, kroimy lub ścieramy w bardzo cienkie plasterki. Mieszamy z cukrem i cynamonem.
  • Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Przekładamy doprawione jabłka i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

4 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: