Szarlotka sypana

Szarlotka sypana, czyli świetny pomysł na ciasto, które przygotujecie naprawdę szybko! Doskonała na każdą okazję :)


Szarlotka sypana to bardzo ciekawy przepis na ciasto, które przygotujecie zupełnie bez wyrabiania i zagniatania. Tak naprawdę istnieją dwa (chociaż może nawet trzy) znane mi sposoby na jej przygotowanie. Pierwszy skupiony jest na połączeniu wszystkich suchych składników z masłem, a następnie wyłożeniu ich warstwowo ze startymi jabłkami doprawionymi dużą szczyptą cynamonu. Drugi jest jeszcze prostszy, wszystko co trzeba zrobić to wymieszać i przełożyć tylko suche składniki (bez tłuszczu) jabłkami, a następnie równomiernie pokryć wierzchnią warstwę ciasta całą ilością masła (najlepiej w formie wiórek). Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie również by do ciasta dodać część masła, a część wyłożyć na wierzch :) Do mnie osobiście jakoś zdecydowanie najbardziej przemawia ta pierwsza wersja, dlatego też właśnie ją polecam Wam w dzisiejszym przepisie :)  Tym razem wykorzystałem u siebie odmianę jabłek, która wręcz stworzona jest do wszelkiego rodzaju szarlotek – szarą renetę. Oczywiście możecie wykorzystać niemal każdy rodzaj jabłek, jednak musicie zwrócić uwagę na ilość cukru do nich dodanego. Dla przykładu, kiedy przygotowałem ciasto z dodatkiem najpopularniejszych odmian jabłek (np. Jonagold) wystarczyło zaledwie kilka łyżek cukru. Tym razem zmuszony byłem dodać go niemal całą szklankę! Jak widać różnica jest dosyć znaczna, dlatego najlepszym wyjściem będzie spróbowanie jabłek przed wyłożeniem i dostosowanie poziomu słodkości :)

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana - wspaniałe ciasto, które przygotujecie błyskawicznie i bez wyrabiania. Doskonałe na każdą okazję!
Prep Time 25 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 25 mins

Składniki:

Ciasto:

  • szklanki mąka pszenna 2,5
  • szklanki cukier 1,5
  • szklanki kasza manna 2,5
  • masło 350 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • pełna łyżeczka cynamon 1

Dodatkowo:

  • jabłka 2 kg
  • duże szczypty cynamon 2
  • łyżki cukier 3-4

Instructions

  • Mąkę pszenną, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Dodajemy posiekane na mniejsze kawałki lub starte masło i dokładnie rozcieramy łącząc składniki. "Ciasto" dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
  • Jabłka dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłek nie trzeba ówcześnie obierać). Mieszamy z cukrem i cynamonem. Delikatnie odsączamy (tylko troszkę, nie możemy odsączyć zbyt dużej ilości płynu)
  • Na dno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy wysypujemy równomiernie pierwszą część ciasta. Następnie wykładamy warstwowo 1/2 jabłek, drugą część składników suchych, drugą część jabłek oraz trzecią część składników suchych wraz z cynamonem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut.

[/foodiepress]

Join the Conversation

  1. Jak siostra raz ją zrobiła tak na spróbowanie to nawet nie zdążyła ostygnąć a już nie było ani kawałka :D

  2. Jest pyszna – już kiedyś ją robiłam :)

  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :D

  4. robiłam nie raz,jest pyszna :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close