Szybkie bułeczki razowe ze słonecznikiem

Przedstawiam Wam dzisiaj propozycje doskonałą dla wszystkich fanów domowego pieczywa. Kolejny już przepis z serii „domowa piekarnia”, tym razem na przepyszne bułeczki razowe ze słonecznikiem, którą znikną w mgnieniu oka! ;)


Przepis ten (wraz ze zdjęciami) jest zdecydowanie jednym z najdłużej oczekujących na publikację w historii bloga! Mimo, że bułeczki te robiłem już wielokrotnie to za każdym razem albo zapominałem, albo nie miałem możliwości zrobienia nowych zdjęć, a to które już kiedyś przygotowałem gdzieś zupełnie przepadło. Na szczęście ostatnio udało mi się odnaleźć je w odmętach starych zdjęć, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami tym przepisem natychmiast :)  Myślę, że mimo faktu, że zdjęcie to ma już trochę czasu, to wciąż przedstawia bułeczki na tyle apetycznie byście mieli ochotę je wypróbować :) Wspaniałe na śniadanie lub kolację!

Szybkie bułeczki razowe ze słonecznikiem

Szybkie bułeczki razowe ze słonecznikiem to doskonały przepis dla fanów domowego pieczywa. Doskonałe na pyszne, leniwe śniadanie!
Prep Time 40 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 1 hour

Składniki:

  • mąka pszenna 200 g
  • mąka żytnia razowa 100 g
  • łyżeczki drożdże suszone 1,5
  • mleko 100 ml
  • woda 100 ml
  • łyżki oliwa 2
  • płaska łyżeczka cukier 1
  • większa szczypta sól
  • ok. 150g ziarna słonecznika

Dodatkowo:

  • rozbełtane jajko 1,

Instructions

  • Do miski przesiewamy mąkę pszenną i razową. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól. Dokładnie mieszamy. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko, wodę i oliwę. Dodajemy 1/2 ziaren słonecznika i wyrabiamy dokładnie gładkie ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich okrągłe bułeczki, które układamy na blasze piekarnikowej. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans.
  • Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

[/foodiepress]

Join the Conversation

  1. Wyglądają pysznie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

  2. Z chęcią zjadłybyśmy nawet solo :D

    1. Magdalenka says:

      Przepis jest super. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Jedynie muszę zmienić drożdże suszone na świerże. Wydaje mi się, że wtedy ciasto lepiej wyrasta 😉

  3. W sam raz na dzisiejsze śniadanie :)

  4. Zjadłabym taką z masłem i dżemem, najlepiej jeszcze ciepłą. Wyglądają pysznie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close