
Szybkie meksykańskie burrito

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Szybkie meksykańskie burrito - przepis
Szybkie meksykańskie burrito to sposób na bardzo smaczne danie, które przygotujecie w 30 minut! Tortilla nadziana pysznym i aromatycznym farszem - mniam!
Składniki:
- szalotka - 2 duże
- czosnek - 3 ząbki
- mięso mielone wieprzowe - 250g
- mięso mielone wołowe - 250g
- papryka - 1, czerwona
- fasola czerwona - 1 puszka
- kukurydza - 1 puszka
- pomidory - 1 puszka
- passata pomidorowa - 1/2 szklanki
- limonka - 1/2
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka ostra - duża szczypta
- oregano - duża szczypta
- Dodatkowo:
- tortilla - 4
- ser żółty - 4 łyżki
- Do podania: kwaśna śmietana lub sos czosnkowy
Wykonanie:
- Szalotki wraz z czosnkiem drobno siekamy i podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mięso mielone i często mieszając smażymy ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Smażymy razem przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i cynamonem. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dokładnie mieszamy.
- Tortille podgrzewamy na suchej patelni (ok 20-30 sekund z każdej strony), by stały się plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz i starty ser (jeśli używamy). Zawijamy. Podajemy ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Szybkie meksykańskie burrito to sposób na bardzo smaczne danie, które przygotujecie w 30 minut! Klasyczna pszenna tortilla nadziana pysznym i aromatycznym farszem mięsno-warzywnym z pewnością będzie świetnym rozwiązaniem, jako szybki lunch lub obiad dla całej rodziny. Proponuję podawać ją z kwaśną śmietaną zmieszaną z posiekaną kolendrą lub sosem czosnkowym i (opcjonalnie) tartym serem.
Bardzo fajne i aromatyczne nadzienie :D
Uwielbiam. Prezentuje się świetnie, ciekawe czy udałoby się w wersji wegetariańskiej :)