Szybkie meksykańskie burrito

Szybkie meksykańskie burrito to sposób na bardzo smaczne danie, które przygotujecie w 30 minut! Klasyczna pszenna tortilla nadziana pysznym i aromatycznym farszem mięsno-warzywnym z pewnością będzie świetnym rozwiązaniem, jako szybki lunch lub obiad dla całej rodziny. Proponuję podawać ją z kwaśną śmietaną zmieszaną z posiekaną kolendrą lub sosem czosnkowym i (opcjonalnie) tartym serem.

Szybkie meksykańskie burrito - przepis

Szybkie meksykańskie burrito to sposób na bardzo smaczne danie, które przygotujecie w 30 minut! Tortilla nadziana pysznym i aromatycznym farszem - mniam!
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • szalotka 2 duże
  • czosnek 3 ząbki
  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • mięso mielone wołowe 250 g
  • czerwona papryka 1,
  • fasola czerwona 1 puszka
  • kukurydza 1 puszka
  • pomidor 1 puszka
  • passata pomidorowa 1/2 szklanki
  • limonka 1/2
  • papryka słodka 1 duża szczypta
  • papryka ostra 1 duża szczypta
  • oregano 1 duża szczypta

Dodatkowo:

  • tortilla 4
  • ser żółty starty 4 łyżki

Do podania: kwaśna śmietana lub sos czosnkowy

    Instructions

    • Szalotki wraz z czosnkiem drobno siekamy i podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy mięso mielone i często mieszając smażymy ok 7-10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Smażymy razem przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i cynamonem. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dokładnie mieszamy.
    • Tortille podgrzewamy na suchej patelni (ok 20-30 sekund z każdej strony), by stały się plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz i starty ser (jeśli używamy). Zawijamy. Podajemy ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

    Join the Conversation

    1. Bardzo fajne i aromatyczne nadzienie :D

    2. Uwielbiam. Prezentuje się świetnie, ciekawe czy udałoby się w wersji wegetariańskiej :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close