Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Tarta z borówkami i białą czekoladą

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Tarta z borówkami i białą czekoladą to przepyszna propozycja deseru, który przygotujecie błyskawicznie. Idealnie kruche ciasto z tego przepisu doskonale komponuje się z kremem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone, borówkami i białą czekoladą. Połączenie to jest pyszną klasyką, która chyba nigdy nie odejdzie do lamusa i doskonale sprawdzi się zarówno na każdej większej okazji, jak i zupełnie bez jakiejkolwiek okazji. Borówki w tej tarcie możecie bez problemu zastąpić innymi owocami, takimi jak świeże truskawki czy maliny. Zawsze będzie smakowała bardzo dobrze! Wypróbujcie koniecznie to połączenie, a zapewniam, że wielokrotnie jeszcze do niego powrócicie! Inne przepisy na pyszne tarty, które pojawiły się już na blogu znajdziecie pod tym linkiem.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Tarta z borówkami i białą czekoladą - przepis

Tarta z borówkami i białą czekoladą to przepyszna propozycja deseru, który przygotujecie błyskawicznie. Kruche ciasto, bita śmietana i biała czekolada.
Prep Time 30 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 55 mins

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • łyżki cukier puder 3
  • łyżka sok z cytryny 1
  • żółtka 1

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 600 ml
  • łyżki mascaropne 4
  • łyżki cukier puder 1-2
  • borówki amerykańskie 250 g
  • czekolada biała 70 g

Instructions

  • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.Po schłodzeniu ciasta wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 25 minut (do zarumienienia). Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mascarpone. Masę przekładamy na kruchy spód. Tartę dekorujemy borówkami i posiekaną białą czekoladą.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: