fbpx

Tarta z bitą śmietaną i jagodami

Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki  oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód.


Tarta z bitą śmietaną i jagodami

Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki  oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • łyżek cukier puder 5
  • łyżki sok z cytryny 3/4
  • łyżeczki skórka z cytryny 1/2
  • żółtka 1

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 400 ml
  • g* mascaropne 150
  • łyżki cukier puder 2-3
  • ziarenka z 1/2 laski wanilia
  • jagody 400 g

Wykonanie

  • Mąkę z masłem posiekaj, dodaj cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem połącz i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
  • Po schłodzeniu ciastem wyklej dno i boki formy na tartę. Dno nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
  • Zimną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder, wanilię i mascarpone (lub żelatynę). Krótko zmiksuj do dokładnego połączenia składników.
  • Na zupełnie wystudzony kruchy spód przełóż krem z mascarpone i równomiernie go rozprowadź. Dokładnie umyte jagody rozłóż na całej powierzchni ciasta.
  • Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu, aby pozostało świeże jak najdłużej, a masa nie rozpuściła od zbyt wysokiej temperatury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close