Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Tarta z bitą śmietaną i jagodami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki  oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód.


Tarta z bitą śmietaną i jagodami

Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki  oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód.
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • łyżek cukier puder 5
  • łyżki sok z cytryny 3/4
  • łyżeczki skórka z cytryny 1/2
  • żółtka 1

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 400 ml
  • g* mascaropne 150
  • łyżki cukier puder 2-3
  • ziarenka z 1/2 laski wanilia
  • jagody 400 g

Instructions

  • Mąkę z masłem posiekaj, dodaj cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem połącz i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
  • Po schłodzeniu ciastem wyklej dno i boki formy na tartę. Dno nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
  • Zimną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder, wanilię i mascarpone (lub żelatynę). Krótko zmiksuj do dokładnego połączenia składników.
  • Na zupełnie wystudzony kruchy spód przełóż krem z mascarpone i równomiernie go rozprowadź. Dokładnie umyte jagody rozłóż na całej powierzchni ciasta.
  • Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu, aby pozostało świeże jak najdłużej, a masa nie rozpuściła od zbyt wysokiej temperatury.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: