
Tarta z bitą śmietaną i jagodami
Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód.

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: forma 22 cm
Tarta z bitą śmietaną i jagodami
Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód.
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 200g
- masło - 100g
- cukier puder - 5 łyżek
- sok z cytryny - 3/4 łyżki
- skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
- żółtka - 1
- Dodatkowo:
- śmietana 30% - 400ml
- mascaropne - 150g*
- cukier puder - 2-3 łyżki
- wanilia - ziarenka z 1/2 laski
- jagody - 400g
Wykonanie:
- Mąkę z masłem posiekaj, dodaj cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem połącz i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciastem wyklej dno i boki formy na tartę. Dno nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
- Zimną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder, wanilię i mascarpone (lub żelatynę). Krótko zmiksuj do dokładnego połączenia składników.
- Na zupełnie wystudzony kruchy spód przełóż krem z mascarpone i równomiernie go rozprowadź. Dokładnie umyte jagody rozłóż na całej powierzchni ciasta.
- Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu, aby pozostało świeże jak najdłużej, a masa nie rozpuściła od zbyt wysokiej temperatury.