Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu z kremówki i mascarpone oraz świeżych truskawek.

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami - przepis

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami. Wypróbuj to obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu z kremówki i mascarpone oraz truskawek.
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 300 g
  • masło 140 g
  • cukier puder 5 łyżek
  • sok z cytryny 3/4 łyżki
  • skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
  • żółtka 2, małe

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 350 ml
  • mascaropne 250 g
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • ziarenka z 1/2 laski wanilia
  • truskawki 500 g

Instructions

  • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy na tartę. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Krótko miksujemy do połączenia dokładnego składników.Na zupełnie wystudzony kruchy spód przekładamy krem z mascarpone i równomiernie go rozprowadzamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i przekrojone na pół rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

Join the Conversation

  1. Już tęsknimy za truskawkami i tym boskim smakiem :D

  2. Ewa Konsek says:

    Obłędna tarta <3 Truskawki kuszą :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close