
Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: forma 25cm
Tarta z kremem mascarpone i truskawkami - przepis
Tarta z kremem mascarpone i truskawkami. Wypróbuj to obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu z kremówki i mascarpone oraz truskawek.
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 300g
- masło - 140g
- cukier puder - 5 łyżek
- sok z cytryny - 3/4 łyżki
- skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
- żółtka - 2, małe
- Dodatkowo:
- śmietana 30% - 350ml
- mascaropne - 250g
- cukier puder - 2-3 łyżki
- wanilia - ziarenka z 1/2 laski
- truskawki - 500g
Wykonanie:
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy na tartę. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
- Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Krótko miksujemy do połączenia dokładnego składników.
- Na zupełnie wystudzony kruchy spód przekładamy krem z mascarpone i równomiernie go rozprowadzamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i przekrojone na pół rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Tarta z kremem mascarpone i truskawkami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu z kremówki i mascarpone oraz świeżych truskawek.
Już tęsknimy za truskawkami i tym boskim smakiem :D
Obłędna tarta <3 Truskawki kuszą :)