
Tarta z kremem pâtissière i owocami lata
Tarta z kremem pâtissière i owocami lata – idealnie kruche ciasto, przepyszny, przygotowany od podstaw krem pâtissière i świeże, pełne smaku owoce: truskawki, maliny, jeżyny, czerwone winogrona oraz kiwi. Absolutnie fantastyczny deser!

- Czas przygotowania: 60 minut
- Ilość porcji: forma 25cm
Tarta z kremem pâtissière i owocami lata
Tarta z kremem pâtissière i owocami lata - idealnie kruche ciasto, przepyszny, przygotowany od podstaw krem pâtissière i świeże, pełne smaku owoce: truskawki, maliny, jeżyny, czerwone winogrona oraz kiwi. Absolutnie fantastyczny deser!
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 300g
- masło - 140g
- cukier puder - 5 łyżek
- sok z cytryny - 3/4 łyżki
- skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
- żółtka - 2, małe
- Krem pâtissière:
- żółtka - 3 sztuki
- śmietana 30% - 1 szklanka
- wanilia - 1 laska
- cukier - 50g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- masło - 1 łyżeczka, miękkiego
- Owoce:
- kiwi - 4 sztuki, mocno dojrzałe
- maliny - duża garść
- truskawki - duża garść
- jeżyny - duża garść
- winogrona czerwone - duża garść
Wykonanie:
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
- Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i łączymy. Do masy jajecznej powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką. Połączony krem przelewamy do garnka i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy.
- Owoce dokładnie myjemy i przekrawamy na mniejsze części (kiwi uprzednio obierając). Gotowe rozkładamy na kremie i ciasto umieszczamy w lodówce na min. godzinę do przegryzienia.
Czy tam do kremu jest tylko jedna łyka masła a nie kostka?
Tak, tylko jedna łyżeczka dodana pod sam koniec, by krem stał się jeszcze bardziej aksamitny :)