Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Tarta z kremem pâtissière i owocami lata

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Tarta z kremem pâtissière i owocami lata – idealnie kruche ciasto, przepyszny, przygotowany od podstaw krem pâtissière i świeże, pełne smaku owoce: truskawki, maliny, jeżyny, czerwone winogrona oraz kiwi. Absolutnie fantastyczny deser!

Tarta z kremem pâtissière i owocami lata

Tarta z kremem pâtissière i owocami lata - idealnie kruche ciasto, przepyszny, przygotowany od podstaw krem pâtissière i świeże, pełne smaku owoce: truskawki, maliny, jeżyny, czerwone winogrona oraz kiwi. Absolutnie fantastyczny deser!
Prep Time 1 hr
Total Time 1 hr

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 300 g
  • masło 140 g
  • łyżek cukier puder 5
  • łyżki sok z cytryny 3/4
  • łyżeczki skórka z cytryny 1/2
  • małe żółtka 2,

Krem pâtissière:

  • sztuki żółtka 3
  • szklanka śmietana 30% 1
  • laska wanilia 1
  • cukier 50 g
  • łyżka mąka ziemniaczana 1
  • łyżeczka miękkiego masło 1

Owoce:

  • sztuki mocno dojrzałe kiwi 4
  • duża garść maliny
  • duża garść truskawki
  • duża garść jeżyny
  • duża garść winogrona czerwone

Instructions

  • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
  • Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
  • Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i łączymy. Do masy jajecznej powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką. Połączony krem przelewamy do garnka i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy.
  • Owoce dokładnie myjemy i przekrawamy na mniejsze części (kiwi uprzednio obierając). Gotowe rozkładamy na kremie i ciasto umieszczamy w lodówce na min. godzinę do przegryzienia.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

  1. Czy tam do kremu jest tylko jedna łyka masła a nie kostka?

    • Piotr Reply

      Tak, tylko jedna łyżeczka dodana pod sam koniec, by krem stał się jeszcze bardziej aksamitny :)

Reply To Piotr Cancel Reply

Oceń przepis: