
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem – doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Pyszny kruchy spód, rewelacyjny krem pâtissière, mus na bazie soku owocowego z truskawek, malin i arbuzów oraz duża ilość tych owoców zwieńczających całość :)

- Ilość porcji: forma 28cm
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca.
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 300g
- masło - 140g
- cukier puder - 5 łyżek
- żółtka - 2 małe
- sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie)
- Krem pâtissière:
- żółtka - 3 sztuki
- śmietana 30% - 1 szklanka (250g)
- wanilia - 1 laska
- cukier - 50g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Mus (galaretka) owocowy:
- truskawki - 200g
- maliny - 200g
- arbuz - 200g
- żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki
- woda - 3-4 łyżki
- Dodatkowo:
- truskawki - duża garść
- maliny - duża garść
- borówki - duża garść
- arbuz - duża garść, pokrojonego
Wykonanie:
- Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
- Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i łączymy. Do masy jajecznej powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką. Połączony krem przelewamy do garnka i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu (opcjonalnie) dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy. Wystudzony krem wykładamy na wystudzoną tartę.
- Truskawki, maliny, borówki i arbuz umieszczamy w misie wyciskarki Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy na 2-3 minuty do napęcznienia. 1/3 soku podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim żelatynę energicznie mieszając, a następnie stopniowo dolewamy pozostały sok. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć.
- Tężejący mus wylewamy na krem pattisiere i układamy owoce.
- Tartę chłodzimy w lodówce przez około 2-3 godziny.
CIASTA Ciasta kruche Ciasta z owocami DESERY NA ZIMNO Pogotujmy sezonowo SEZONOWE WSZYSTKIE PRZEPISY
Jak ta tarta wspaniale wygląda! <3