...

Tarta z sosem bolońskim

Tarta z sosem bolońskim to prosty sposób na przygotowanie nieskomplikowanej, szybkiej w wykonaniu i ciekawej kolacji. Jest to też idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru pozostałego sosu bolońskiego. W przepisie tarta przygotowana jest na kruchym cieście, ale również dobrze smakować będzie na cieście francuskim, czy cieście do pizzy. Proponuję podać ją z chrupiącą, lekko orzechową rukolą kontrastującą z całym daniem.

Tarta z sosem bolońskim - przepis

Tarta z sosem bolońskim to prosty sposób na przygotowanie nieskomplikowanej, szybkiej w wykonaniu i ciekawej kolacji. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • sól 1 łyżeczka
  • żółtka 1

Sos boloński:

  • szalotka 2
  • czosnek 2-3 ząbki
  • por 1/2 większego
  • marchewki 2
  • mięso mielone wołowe 350 g
  • czerwone wino 1/4 szklanki
  • pomidory 1 puszka
  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • oregano 1 szczypta
  • bazylia świeża 1 szczypta
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • ser feta 100 g
  • pomidor 1

Instructions

  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę szalotki. Do zrumienionej cebulki dorzucamy mięso mielone. Smażymy do momentu aż mięso lekko zbrązowieje. Dodajemy starte marchewki i drobno posiekanego pora. Całość smażymy do miękkości. Przeciskamy ząbki czosnku. Dolewamy wino, passatę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
  • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy sól i żółtko. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Po schłodzeniu ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy sos boloński, pokrojonego w plastry pomidora i posypujemy serem feta pozostawiając ok. 3cm margines, który po rozprowadzeniu sosu zawijamy do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 15-20 minut (do zarumienienia).

Join the Conversation

  1. Wspaniała :-) porywam duży kawałek :-)

  2. Bardzo mi się podoba :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close
Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.