Torcik z borówkami i kokosem

Torcik z borówkami i kokosem. Dawno na blogu nie było słodkości, prawda? Nie martwcie się, już to nadrabiam. Zapraszam Was dzisiaj na kawałeczek pysznego torcika z borówkami, kokosem i masą mascarpone.  Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Torcik z borówkami i kokosem

Przepyszny torcik z borówkami i kokosem przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Spróbuj tego smacznego przepisu!
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 10 mins

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka 6
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna niepełna szklanka
  • mąka ziemniaczana 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
  • sól szczypta

Nasączenie:

  • woda 1 szklanka
  • sok z z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • wódka 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 łyżeczka

Krem mascaropone:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 350 g
  • cukier puder 1-2 łyżki

Dodatkowo:

  • borówki amerykańskie 400 g
  • wiórki kokosowe 80 g
  • dżem borówkowy 1 słoiczek

Instructions

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy niewielką garścią borówek. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i cały tort dokładnie pokrywamy pozostałym kremem mascarpone. Wiórki kokosowe mielimy w naczyniu blendera i posypujemy nimi boki. Wierzch ciasta dekorujemy borówkami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.

Join the Conversation

  1. Wygląda fantastycznie, na pewno też tak smakuje:)

  2. Jakie piękne wyszło! Uwielbiam połączenie kokosa i borówek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. Czym ewentualnie zastąpić wiórki kokosowe?

  4. Pięknie wygląda, uwielbiam śmietankowe torty ;).

  5. Fantastyczny tort! Zdecydowanie w moich smakach :)

  6. ale piękny!
    zawsze mam obawy co do tortów. Bo kiedy mają się udać, akurat wtedy biszkopt mi nie wychodzi :P

  7. Pyszne ciasto. Kiedyś często robiłam torty z bitą śmietaną :)
    Z borówkami musi być pyszne :)

  8. Bardzo ale to bardzo smakowicie wygląda. <3

  9. Hmm…. W treści przepisu na ciasto pisze obie mąki a w składnikach jest tylko pszenna. Zerknij proszę bo gdzieś jest chochlik albo ja czegoś nie doczytałam ;)

    1. Piotr Author says:

      Ostatnio modyfikuję wszystkie przepisy pod nową odsłonę bloga, którą chciałbym wprowadzić na dniach i z pośpiechu musiałem zapodziać gdzieś mąkę ziemniaczaną :) Już poprawione, dziękuję bardzo za czujność! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close