Torcik z borówkami i kokosem. Dawno na blogu nie było słodkości, prawda? Nie martwcie się, już to nadrabiam. Zapraszam Was dzisiaj na kawałeczek pysznego torcika z borówkami, kokosem i masą mascarpone. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Torcik z borówkami i kokosem
Przepyszny torcik z borówkami i kokosem przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Spróbuj tego smacznego przepisu!
Składniki:
Biszkopt:
- jajka 6
- cukier 3/4 szklanki
- mąka pszenna niepełna szklanka
- mąka ziemniaczana 6 łyżek
- proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
- sól szczypta
Nasączenie:
- woda 1 szklanka
- sok z z 1/2 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- wódka 1 łyżeczka
- cukier puder 1 łyżeczka
Krem mascaropone:
- śmietana 30% 500 ml
- mascaropne 350 g
- cukier puder 1-2 łyżki
Dodatkowo:
- borówki amerykańskie 400 g
- wiórki kokosowe 80 g
- dżem borówkowy 1 słoiczek
Instructions
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy niewielką garścią borówek. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i cały tort dokładnie pokrywamy pozostałym kremem mascarpone. Wiórki kokosowe mielimy w naczyniu blendera i posypujemy nimi boki. Wierzch ciasta dekorujemy borówkami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.
wow :] zwala z nóg
Wygląda fantastycznie, na pewno też tak smakuje:)
Jakie piękne wyszło! Uwielbiam połączenie kokosa i borówek :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Czym ewentualnie zastąpić wiórki kokosowe?
Pięknie wygląda, uwielbiam śmietankowe torty ;).
Fantastyczny tort! Zdecydowanie w moich smakach :)
ale piękny!
zawsze mam obawy co do tortów. Bo kiedy mają się udać, akurat wtedy biszkopt mi nie wychodzi :P
Pyszne ciasto. Kiedyś często robiłam torty z bitą śmietaną :)
Z borówkami musi być pyszne :)
Cudowny torcik!.
Wspaniały, lekki :D
Boski!
Bardzo ale to bardzo smakowicie wygląda. <3
Mniam :)
Hmm…. W treści przepisu na ciasto pisze obie mąki a w składnikach jest tylko pszenna. Zerknij proszę bo gdzieś jest chochlik albo ja czegoś nie doczytałam ;)
Ostatnio modyfikuję wszystkie przepisy pod nową odsłonę bloga, którą chciałbym wprowadzić na dniach i z pośpiechu musiałem zapodziać gdzieś mąkę ziemniaczaną :) Już poprawione, dziękuję bardzo za czujność! :)