Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Torcik z borówkami i kokosem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Torcik z borówkami i kokosem. Dawno na blogu nie było słodkości, prawda? Nie martwcie się, już to nadrabiam. Zapraszam Was dzisiaj na kawałeczek pysznego torcika z borówkami, kokosem i masą mascarpone.  Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Torcik z borówkami i kokosem

Przepyszny torcik z borówkami i kokosem przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Spróbuj tego smacznego przepisu!
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 10 mins

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka 6
  • szklanki cukier 3/4
  • niepełna szklanka mąka pszenna
  • łyżek mąka ziemniaczana 6
  • pełna łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • szczypta sól

Nasączenie:

  • szklanka woda 1
  • z 1/2 pomarańczy sok z pomarańczy
  • z 1 cytryny sok z cytryny
  • łyżeczka wódka 1
  • łyżeczka cukier puder 1

Krem mascaropone:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 350 g
  • łyżki cukier puder 1-2

Dodatkowo:

  • borówki amerykańskie 400 g
  • wiórki kokosowe 80 g
  • słoiczek najlepiej borówkowy dżem 1

Instructions

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy niewielką garścią borówek. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i cały tort dokładnie pokrywamy pozostałym kremem mascarpone. Wiórki kokosowe mielimy w naczyniu blendera i posypujemy nimi boki. Wierzch ciasta dekorujemy borówkami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

15 komentarzy

  1. ale piękny!
    zawsze mam obawy co do tortów. Bo kiedy mają się udać, akurat wtedy biszkopt mi nie wychodzi :P

  2. Hmm…. W treści przepisu na ciasto pisze obie mąki a w składnikach jest tylko pszenna. Zerknij proszę bo gdzieś jest chochlik albo ja czegoś nie doczytałam ;)

    • Piotr Reply

      Ostatnio modyfikuję wszystkie przepisy pod nową odsłonę bloga, którą chciałbym wprowadzić na dniach i z pośpiechu musiałem zapodziać gdzieś mąkę ziemniaczaną :) Już poprawione, dziękuję bardzo za czujność! :)

Write A Comment

Oceń przepis: