Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Torcik z borówkami i kokosem

Torcik z borówkami i kokosem

Przepyszny torcik z borówkami i kokosem przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Spróbuj tego smacznego przepisu ze strony Cookuj.pl!
Ilość
0
Torcik z borówkami i kokosem. Dawno na blogu nie było słodkości, prawda? Nie martwcie się, już to nadrabiam. Zapraszam Was dzisiaj na kawałeczek pysznego torcika z borówkami, kokosem i masą mascarpone.  Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Torcik z borówkami i kokosem

Przepyszny torcik z borówkami i kokosem przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Spróbuj tego smacznego przepisu!
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka 6
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna niepełna szklanka
  • mąka ziemniaczana 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
  • sól szczypta

Nasączenie:

  • woda 1 szklanka
  • sok z z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • wódka 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 łyżeczka

Krem mascaropone:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 350 g
  • cukier puder 1-2 łyżki

Dodatkowo:

  • borówki amerykańskie 400 g
  • wiórki kokosowe 80 g
  • dżem borówkowy 1 słoiczek

Wykonanie

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy niewielką garścią borówek. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i cały tort dokładnie pokrywamy pozostałym kremem mascarpone. Wiórki kokosowe mielimy w naczyniu blendera i posypujemy nimi boki. Wierzch ciasta dekorujemy borówkami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      borówkiciastadeserytorcik

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!