Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
CIASTA

Tort czekoladowy z wi┼Ťniami i mascarpone

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Tort czekoladowy z wi┼Ťniami i mascarpone – pozycja obowi─ůzkowa dla wszystkich wielbicieli deser├│w z du┼╝─ů zawarto┼Ťci─ů kakao.

Przygotowanie tortu dla wielu pocz─ůtkuj─ůcych kucharzy (lub raczej cukiernik├│w) wydaje si─Ö rzecz─ů bardzo skomplikowan─ů. Tak naprawd─Ö jednak jest zupe┼énie inaczej! Najtrudniejsz─ů rzecz─ů w przygotowaniu tego tortu czekoladowego z wi┼Ťniami i mascarpone lub ka┼╝dego innego jest biszkopt. Niestety, ten lubi bywa─ç kapry┼Ťny. Poni┼╝ej przedstawiam Wam 3 z┼éote zasady, kt├│re sprawi─ů, ┼╝e biszkopt zawsze si─Ö uda!

Jak przygotowa─ç idealny biszkopt na tort?

1) Ogrzej wszystkie sk┼éadniki do temperatury pokojowej. Wbrew pozorom to bardzo istotna kwestia. Musimy unika─ç nag┼éej zmiany temperatur, dlatego jajka powiniene┼Ť wyci─ůgn─ů─ç z lod├│wki przynajmniej na ok. 30 minut przed pieczeniem.

2) Bia┼éka do biszkoptu ubij porz─ůdnie.┬áPami─Ötaj, ┼╝e biszkopt ro┼Ťnie w g┼é├│wnej mierze dzi─Öki dobrze ubitym jajkom. Prawid┼éowo ubita masa powinna by─ç bardzo sztywna i zaliczy─ç test “miski nad g┼éow─ů” bez ┼╝adnych przykrych niespodzianek. Bia┼éka powiniene┼Ť ubija─ç ┼é─ůcznie przez przynajmniej 4-5 minut. Najpierw same z sol─ů. Nast─Öpnie stopniowo dodaj─ůc cukier. Po dodaniu ca┼éej ilo┼Ťci cukru, kt├│ry znajduje si─Ö w przepisie, ubijaj je jeszcze przez 2 minuty, a┼╝ ten zupe┼énie si─Ö rozpu┼Ťci.

3) Przesiej m─ůk─Ö.┬áTen punkt jest ju┼╝ nieco kontrowersyjny i powinni┼Ťcie traktowa─ç go jako moj─ů lu┼║n─ů, subiektywn─ů porad─Ö. Pewnie wiele os├│b w tym momencie zaprzeczy, jednak ja uwa┼╝am, ┼╝e przesianie m─ůki skutecznie zwi─Ökszy nasze szanse na powodzenie przy pieczeniu idealnego biszkoptu. Przesiana m─ůk─ů jest napowietrzona, a co za tym idzie bardziej puszysta i lekka. Dzi─Öki temu w czasie mieszanie sk┼éadnik├│w suchych z ubitymi jajkami, ┼éatwiej b─Ödzie nam je po┼é─ůczy─ç.

Rozpisa┼éem si─Ö troszk─Ö na temat biszkoptu, ale musz─Ö jeszcze wspomnie─ç o dzisiejszym tytu┼éowym przepisie na tort czekoladowy z wi┼Ťniami i mascarpone,┬ábo przecie┼╝ to on jest dzisiaj najwa┼╝niejszy.

Niezawodny, czekoladowy biszkopt, kt├│ry wychodzi doskonale r├│wny i puszysty. Nas─ůczony dodatkowo owocowym ponczem, dzi─Öki kt├│remu ciasto jest odpowiednio wilgotne. Prze┼éo┼╝ony waniliowym kremem na bazie serka mascarpone i ┼Ťmietany krem├│wki oraz jeden z najwa┼╝niejszych (tu┼╝ po czekoladzie) sk┼éadnik├│w – wi┼Ťnie – ┼Ťwie┼╝e, z kompotu lub nalewki. Wyb├│r nale┼╝y do Was. Je┼Ťli tort przygotowujecie tylko dla doros┼éych, zach─Öcam do u┼╝ycia wi┼Ťni z nalewki, kt├│re nadadz─ů zupe┼énie inny, wyj─ůtkowy smak. Przepis na ten tort czekoladowy z wi┼Ťniami i mascarpone jest moj─ů wariacj─ů na temat klasycznego tortu szwarcwalckiego (inaczej zwanego czarnoleskim). Opr├│cz tego przepisu, na blogu znajdziecie r├│wnie┼╝ inne przepisy na pyszne torty, kt├│re zdecydowanie polecam Wam wypr├│bowa─ç.


DSC-0682-3
 

Autor

Cze┼Ť─ç, tutaj Piotr, tw├│rca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, ┼╝e spodoba┼éa Ci si─Ö wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

9 komentarzy

  1. Ju┼╝ wiem jaki tort zrobie dla m─Ö┼╝a na imieniny! Ôś║ wygl─ůda smakowicie ÔŁĄ

  2. Podaj prosze ile bitej smietany ma byc i jak ja polaczyc z mlekiem zeby pokryc wierzch ciasta? To bedzie tort uodzinowy dla mojej corki. Kombinacja z mascarpone zamiast smietany jak w klasycznym ‘schwarzwaldzkim’ bedzie perfekcyjna. Corka nie przepada za smietana:)

    • Cze┼Ť─ç Kiwi, wybacz prosz─Ö, ┼╝e odpowiadam tak p├│┼║no, ale to wszystko przez ┼Üwi─Öta. Chyba troszk─Ö niezrozumiale napisa┼éem t─Ö cz─Ö┼Ť─ç przepisu – przepraszam, zaraz poprawiam. ┼Ümietany z niczym nie ┼é─ůczymy. Mleko jest nam tutaj potrzebne do czekolady. Do mleka dodajemy czekolad─Ö i rozpuszczamy w k─ůpieli wodnej do po┼é─ůczenia. Wystudzon─ů polewamy wierzch ciasta :)

Podziel si─Ö swoj─ů opini─ů