Tort czekoladowy z wi艣niami i mascarpone

Tort czekoladowy z wi艣niami i mascarpone

Tort czekoladowy z wi艣niami i mascarpone – pozycja obowi膮zkowa dla wszystkich wielbicieli deser贸w z du偶膮 zawarto艣ci膮 kakao.

Przygotowanie tortu dla wielu pocz膮tkuj膮cych kucharzy (lub raczej cukiernik贸w) wydaje si臋 rzecz膮 bardzo skomplikowan膮. Tak naprawd臋 jednak jest zupe艂nie inaczej! Najtrudniejsz膮 rzecz膮 w przygotowaniu tego tortu czekoladowego z wi艣niami i mascarpone lub ka偶dego innego jest biszkopt. Niestety, ten lubi bywa膰 kapry艣ny. Poni偶ej przedstawiam Wam 3 z艂ote zasady, kt贸re sprawi膮, 偶e biszkopt zawsze si臋 uda!

Jak przygotowa膰 idealny biszkopt na tort?

1) Ogrzej wszystkie sk艂adniki do temperatury pokojowej. Wbrew pozorom to bardzo istotna kwestia. Musimy unika膰 nag艂ej zmiany temperatur, dlatego jajka powiniene艣 wyci膮gn膮膰 z lod贸wki przynajmniej na ok. 30 minut przed pieczeniem.

2) Bia艂ka do biszkoptu ubij porz膮dnie.聽Pami臋taj, 偶e biszkopt ro艣nie w g艂贸wnej mierze dzi臋ki dobrze ubitym jajkom. Prawid艂owo ubita masa powinna by膰 bardzo sztywna i zaliczy膰 test “miski nad g艂ow膮” bez 偶adnych przykrych niespodzianek. Bia艂ka powiniene艣 ubija膰 艂膮cznie przez przynajmniej 4-5 minut. Najpierw same z sol膮. Nast臋pnie stopniowo dodaj膮c cukier. Po dodaniu ca艂ej ilo艣ci cukru, kt贸ry znajduje si臋 w przepisie, ubijaj je jeszcze przez 2 minuty, a偶 ten zupe艂nie si臋 rozpu艣ci.

3) Przesiej m膮k臋.聽Ten punkt jest ju偶 nieco kontrowersyjny i powinni艣cie traktowa膰 go jako moj膮 lu藕n膮, subiektywn膮 porad臋. Pewnie wiele os贸b w tym momencie zaprzeczy, jednak ja uwa偶am, 偶e przesianie m膮ki skutecznie zwi臋kszy nasze szanse na powodzenie przy pieczeniu idealnego biszkoptu. Przesiana m膮k膮 jest napowietrzona, a co za tym idzie bardziej puszysta i lekka. Dzi臋ki temu w czasie mieszanie sk艂adnik贸w suchych z ubitymi jajkami, 艂atwiej b臋dzie nam je po艂膮czy膰.

Rozpisa艂em si臋 troszk臋 na temat biszkoptu, ale musz臋 jeszcze wspomnie膰 o dzisiejszym tytu艂owym przepisie na tort czekoladowy z wi艣niami i mascarpone,聽bo przecie偶 to on jest dzisiaj najwa偶niejszy.

Niezawodny, czekoladowy biszkopt, kt贸ry wychodzi doskonale r贸wny i puszysty. Nas膮czony dodatkowo owocowym ponczem, dzi臋ki kt贸remu ciasto jest odpowiednio wilgotne. Prze艂o偶ony waniliowym kremem na bazie serka mascarpone i 艣mietany krem贸wki oraz jeden z najwa偶niejszych (tu偶 po czekoladzie) sk艂adnik贸w – wi艣nie – 艣wie偶e, z kompotu lub nalewki. Wyb贸r nale偶y do Was. Je艣li tort przygotowujecie tylko dla doros艂ych, zach臋cam do u偶ycia wi艣ni z nalewki, kt贸re nadadz膮 zupe艂nie inny, wyj膮tkowy smak. Przepis na ten tort czekoladowy z wi艣niami i mascarpone jest moj膮 wariacj膮 na temat klasycznego tortu szwarcwalckiego (inaczej zwanego czarnoleskim). Opr贸cz tego przepisu, na blogu znajdziecie r贸wnie偶 inne przepisy na pyszne torty, kt贸re zdecydowanie polecam Wam wypr贸bowa膰.


DSC-0682-3
 

CIASTA Ciasta czekoladowe Ciasta z owocami DESERY WSZYSTKIE PRZEPISY

10 komenatrzy

  1. Ju偶 wiem jaki tort zrobie dla m臋偶a na imieniny! 鈽 wygl膮da smakowicie 鉂

  2. Podaj prosze ile bitej smietany ma byc i jak ja polaczyc z mlekiem zeby pokryc wierzch ciasta? To bedzie tort uodzinowy dla mojej corki. Kombinacja z mascarpone zamiast smietany jak w klasycznym ‘schwarzwaldzkim’ bedzie perfekcyjna. Corka nie przepada za smietana:)

    1. Cze艣膰 Kiwi, wybacz prosz臋, 偶e odpowiadam tak p贸藕no, ale to wszystko przez 艢wi臋ta. Chyba troszk臋 niezrozumiale napisa艂em t臋 cz臋艣膰 przepisu – przepraszam, zaraz poprawiam. 艢mietany z niczym nie 艂膮czymy. Mleko jest nam tutaj potrzebne do czekolady. Do mleka dodajemy czekolad臋 i rozpuszczamy w k膮pieli wodnej do po艂膮czenia. Wystudzon膮 polewamy wierzch ciasta :)

  3. Cze艣膰, czy mo偶esz napisa膰 jakiej wielko艣ci tortownicy u偶ywasz? ;-)

  4. A likier wi艣niowy jakiej firmy najlepszy? Moze by膰 zwyk艂a w贸dka wi艣ni贸wka?

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *