Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone – pozycja obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli deserów z dużą zawartością kakao.

Przygotowanie tortu dla wielu początkujących kucharzy (lub raczej cukierników) wydaje się rzeczą bardzo skomplikowaną. Tak naprawdę jednak jest zupełnie inaczej! Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu tego tortu czekoladowego z wiśniami i mascarpone lub każdego innego jest biszkopt. Niestety, ten lubi bywać kapryśny. Poniżej przedstawiam Wam 3 złote zasady, które sprawią, że biszkopt zawsze się uda!

Jak przygotować idealny biszkopt na tort?

1) Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Wbrew pozorom to bardzo istotna kwestia. Musimy unikać nagłej zmiany temperatur, dlatego jajka powinieneś wyciągnąć z lodówki przynajmniej na ok. 30 minut przed pieczeniem.

2) Białka do biszkoptu ubij porządnie. Pamiętaj, że biszkopt rośnie w głównej mierze dzięki dobrze ubitym jajkom. Prawidłowo ubita masa powinna być bardzo sztywna i zaliczyć test „miski nad głową” bez żadnych przykrych niespodzianek. Białka powinieneś ubijać łącznie przez przynajmniej 4-5 minut. Najpierw same z solą. Następnie stopniowo dodając cukier. Po dodaniu całej ilości cukru, który znajduje się w przepisie, ubijaj je jeszcze przez 2 minuty, aż ten zupełnie się rozpuści.

3) Przesiej mąkę. Ten punkt jest już nieco kontrowersyjny i powinniście traktować go jako moją luźną, subiektywną poradę. Pewnie wiele osób w tym momencie zaprzeczy, jednak ja uważam, że przesianie mąki skutecznie zwiększy nasze szanse na powodzenie przy pieczeniu idealnego biszkoptu. Przesiana mąką jest napowietrzona, a co za tym idzie bardziej puszysta i lekka. Dzięki temu w czasie mieszanie składników suchych z ubitymi jajkami, łatwiej będzie nam je połączyć.

Rozpisałem się troszkę na temat biszkoptu, ale muszę jeszcze wspomnieć o dzisiejszym tytułowym przepisie na tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone, bo przecież to on jest dzisiaj najważniejszy.

Niezawodny, czekoladowy biszkopt, który wychodzi doskonale równy i puszysty. Nasączony dodatkowo owocowym ponczem, dzięki któremu ciasto jest odpowiednio wilgotne. Przełożony waniliowym kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki oraz jeden z najważniejszych (tuż po czekoladzie) składników – wiśnie – świeże, z kompotu lub nalewki. Wybór należy do Was. Jeśli tort przygotowujecie tylko dla dorosłych, zachęcam do użycia wiśni z nalewki, które nadadzą zupełnie inny, wyjątkowy smak. Przepis na ten tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone jest moją wariacją na temat klasycznego tortu szwarcwalckiego (inaczej zwanego czarnoleskim). Oprócz tego przepisu, na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne torty, które zdecydowanie polecam Wam wypróbować.


DSC-0682-3
 

CIASTA Ciasta czekoladowe Ciasta z owocami DESERY WSZYSTKIE PRZEPISY

12 komenatrzy

  1. Podaj prosze ile bitej smietany ma byc i jak ja polaczyc z mlekiem zeby pokryc wierzch ciasta? To bedzie tort uodzinowy dla mojej corki. Kombinacja z mascarpone zamiast smietany jak w klasycznym 'schwarzwaldzkim’ bedzie perfekcyjna. Corka nie przepada za smietana:)

    1. Cześć Kiwi, wybacz proszę, że odpowiadam tak późno, ale to wszystko przez Święta. Chyba troszkę niezrozumiale napisałem tę część przepisu – przepraszam, zaraz poprawiam. Śmietany z niczym nie łączymy. Mleko jest nam tutaj potrzebne do czekolady. Do mleka dodajemy czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej do połączenia. Wystudzoną polewamy wierzch ciasta :)

  2. A likier wiśniowy jakiej firmy najlepszy? Moze być zwykła wódka wiśniówka?

  3. Dziękuję za 3 złote porady! Moje biszkopty zawsze szybko opadały i coś im brakowało. A to przez to, że jajka były prosto z lodówki i nigdy nie przesiewałam mąki. Dziękuję za przepis. Upiekę na męża urodziny. Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.