Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone - pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów pysznych deserów. Doskonały na urodziny, imieniny lub inną okazję!
Ilość
0

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone – pozycja obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli deserów z dużą zawartością kakao.

Przygotowanie tortu dla wielu początkujących kucharzy (lub raczej cukierników) wydaje się rzeczą bardzo skomplikowaną. Tak naprawdę jednak jest zupełnie inaczej! Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu tego tortu czekoladowego z wiśniami i mascarpone lub każdego innego jest biszkopt. Niestety, ten lubi bywać kapryśny. Poniżej przedstawiam Wam 3 złote zasady, które sprawią, że biszkopt zawsze się uda!

Jak przygotować idealny biszkopt na tort?

1) Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Wbrew pozorom to bardzo istotna kwestia. Musimy unikać nagłej zmiany temperatur, dlatego jajka powinieneś wyciągnąć z lodówki przynajmniej na ok. 30 minut przed pieczeniem.

2) Białka do biszkoptu ubij porządnie. Pamiętaj, że biszkopt rośnie w głównej mierze dzięki dobrze ubitym jajkom. Prawidłowo ubita masa powinna być bardzo sztywna i zaliczyć test “miski nad głową” bez żadnych przykrych niespodzianek. Białka powinieneś ubijać łącznie przez przynajmniej 4-5 minut. Najpierw same z solą. Następnie stopniowo dodając cukier. Po dodaniu całej ilości cukru, który znajduje się w przepisie, ubijaj je jeszcze przez 2 minuty, aż ten zupełnie się rozpuści.

3) Przesiej mąkę. Ten punkt jest już nieco kontrowersyjny i powinniście traktować go jako moją luźną, subiektywną poradę. Pewnie wiele osób w tym momencie zaprzeczy, jednak ja uważam, że przesianie mąki skutecznie zwiększy nasze szanse na powodzenie przy pieczeniu idealnego biszkoptu. Przesiana mąką jest napowietrzona, a co za tym idzie bardziej puszysta i lekka. Dzięki temu w czasie mieszanie składników suchych z ubitymi jajkami, łatwiej będzie nam je połączyć.

Rozpisałem się troszkę na temat biszkoptu, ale muszę jeszcze wspomnieć o dzisiejszym tytułowym przepisie na tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone, bo przecież to on jest dzisiaj najważniejszy.

Niezawodny, czekoladowy biszkopt, który wychodzi doskonale równy i puszysty. Nasączony dodatkowo owocowym ponczem, dzięki któremu ciasto jest odpowiednio wilgotne. Przełożony waniliowym kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki oraz jeden z najważniejszych (tuż po czekoladzie) składników – wiśnie – świeże, z kompotu lub nalewki. Wybór należy do Was. Jeśli tort przygotowujecie tylko dla dorosłych, zachęcam do użycia wiśni z nalewki, które nadadzą zupełnie inny, wyjątkowy smak. Przepis na ten tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone jest moją wariacją na temat klasycznego tortu szwarcwalckiego (inaczej zwanego czarnoleskim). Oprócz tego przepisu, na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne torty, które zdecydowanie polecam Wam wypróbować.

Może Cię zainteresuje: stylowe oświetlenie do jadalni


5 z jednej oceny

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone

Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone - pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów pysznych deserów. Doskonały na urodziny, imieniny lub inną okazję!
Czas przygotowania 1 hour
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4/5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • szczypta sól

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody z syropem wiśniowym lub sok wiśniowy
  • 1-2 kieliszki likieru wiśniowego

Krem mascarpone:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 ml mascarpone
  • 2 łyżki cukru puderu
  • ziarenka z 1/2 wanilii

Dodatkowo:

  • ok. 400g dżemu wiśniowego
  • ok. 500g wiśni - najlepiej ze słoika + do dekoracji
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 4-5 łyżek mleka

Wykonanie

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Pierwszy blat ciasta przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy, rozsmarowujemy 1/2 dżemu wiśniowego, rozkładamy 1/2 wiśni i rozprowadzamy 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim blatem. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną, rozpuszczoną z mlekiem (i ostudzoną!) czekoladą i wiśniami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.

DSC-0682-3

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      Tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!