Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami. Dzisiaj zapraszam Was na kawałek pysznego czekoladowego tortu, z masą mascarpone i świeżymi truskawkami. Propozycja idealna dla wielbicieli połączenia czekolady i truskawek. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami i masą mascarpone to pozycja obowiązkowa dla fanów czekolady i osób, które chcą zachwycić okolicznościowym tortem.
Prep Time 50 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka 6
  • cukier 1,5 szklanki
  • mąka pszenna 4/5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżki
  • sól szczypta

Nasączenie:

  • woda 1 szklanka
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z z 1 cytryny
  • wódka 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 250 g
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • truskawki 500 g

Instructions

  • Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
  • Torcik: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Możemy dodać troszkę skórki otartej z limonki, by była bardziej orzeźwiająca.
  • Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy i rozprowadzamy 1/2 kremu. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy, a na nim rozprowadzamy roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i gorzką z kilkoma łyżkami mleka (czekolada musi być zupełnie wystudzona!) Wierzch i boki tortu dekorujemy truskawkami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.

Join the Conversation

  1. Na pewno torcik smakował wspaniale i cudownie przystrojony i piękne zdjęcia :)

  2. Ilość cukru w biszkopcie mnie zabiła,ale tort piękny.

  3. Piotrze czy to ładnie tak kusić. Obłędny torcik :-)

  4. Obłędny – chyba się zakochałam :D

  5. Arcydzieło… :) Przepiękne zdjęcia i sam tort budzi podziw :)

  6. Jeśli chcesz, żebym dostała ślinotoku, to Ci się udało :) Piękny!

  7. Ach, jakie to dooobre<3

  8. Rozkoszny! I ta cudownie ściekająca polewa! <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close