Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami. Dzisiaj zapraszam Was na kawałek pysznego czekoladowego tortu, z masą mascarpone i świeżymi truskawkami. Propozycja idealna dla wielbicieli połączenia czekolady i truskawek. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami i masą mascarpone to pozycja obowiązkowa dla fanów czekolady i osób, które chcą zachwycić okolicznościowym tortem.
Prep Time 50 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka 6
  • szklanki cukier 1,5
  • szklanki mąka pszenna 4/5
  • szklanki mąka ziemniaczana 1/2
  • łyżki kakao 3
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżki woda 2
  • szczypta sól

Nasączenie:

  • szklanka woda 1
  • z 1/2 pomarańczy sok z pomarańczy
  • z 1 cytryny sok z cytryny
  • łyżka wódka 1
  • łyżeczka cukier puder 1

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 250 g
  • łyżki cukier puder 1-2
  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • truskawki 500 g

Instructions

  • Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.Torcik: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Możemy dodać troszkę skórki otartej z limonki, by była bardziej orzeźwiająca.Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy i rozprowadzamy 1/2 kremu. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy, a na nim rozprowadzamy roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i gorzką z kilkoma łyżkami mleka (czekolada musi być zupełnie wystudzona!) Wierzch i boki tortu dekorujemy truskawkami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

13 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: