...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Awokado

Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i szynką szwarcwaldzką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i szynką szwarcwaldzką – perfekcyjne śniadanie, obok którego po prostu nie można przejść obojętnie. Pycha!


Delikatnie przypieczone pieczywo, pasta na bazie niezwykle zdrowego i kremowego awokado o lekkiej nucie czosnku wraz z kilkoma plastrami szynki szwarcwaldzkiej i perfekcyjnym jajkiem w koszulce z wciąż płynnym żółtkiem, które tworzy dla całości fantastyczny spójnik niczym sos. To wszytko! Nic więcej nie trzeba by móc sprawdzić sobie w prosty sposób tę niezwykłą kulinarną przyjemność! Wypróbujcie te tosty koniecznie na śniadanie lub kolację! :)

Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i szynką szwarcwaldzką

Tosty z awokado, jajkiem w koszulce i szynką szwarcwaldzką - wręcz wymarzone śniadanie, dzięki któremu z przyjemnością rozpoczniecie dzień!
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

Pasta z awokado:

  • większe dojrzałe awokado 1
  • ząbek czosnek 1
  • niewielkiej opcjonalnie papryczka chili 1/2
  • łyżeczki sok z cytryny 1-2
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • kromki ulubione pieczywo 2
  • jajka 2
  • plastry szynka parmeńska 4

Opcjonalne dodatki: salsa pomidorowa, sos holednderski.

    Instructions

    • Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny i drobno posiekana papryczkę (jeśli używamy). Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
    • Jajka gotujemy przez nieco ponad 3 minuty w dużym garnku wypełnionym wodą i odrobiną octu, wprowadzając je delikatnie z kokilki do ówcześnie utworzonego przy pomocy łyżki "wiru".
    • Pieczywo opiekamy z każdej strony przy pomocy tostera lub suchej patelni. Rozsmarowujemy na nim pastę z awokado, układamy plasterki szynki parmeńskiej i całość wieńczymy przyrządzonym jakiem. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem.
    • Porady: Tosty możecie podać również z salsą pomidorową, która dopełni danie. Możecie wykorzystać tutaj również sos holenderski, jednak zupełnie nie jest on konieczny, bo płynne żółtko jaja służy za doskonały sos dla całości.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    1 Comment

    Write A Comment

    Oceń przepis:




    Optimized by Seraphinite Accelerator
    Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.