
Tosty z grillowanym bakłażanem i mozzarellą

Tosty z grillowanym bakłażanem i mozzarellą
Składniki:
- ulubione pieczywo - 2 kromki
- majonez - 2 łyżeczki
- ajvar - 2 łyżeczki
- bakłażan - 1/2 średniego
- sałata - 2 liście
- mozzarella - 125g
- pomidor - 2 plastry
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Bakłażana kroimy na 1 cm plastry i solimy z obu stron. Pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy. Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oleju. Grillujemy bakłażana z każdej strony przez kilka minut. Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Majonez mieszamy z ajvarem i smarujemy każdą kromkę. Układamy sałatę, bakłażana, pokrojone w plastry mozzarellę i pomidora. Przed podaniem kanapki możemy dodatkowo podpiec przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Moje smaki :-)