
Tosty z jajkiem sadzonym, boczkiem i salsą pomidorową
Tosty z jajkiem sadzonym, boczkiem i salsą pomidorową – propozycja na bardzo pyszne, ale też nie najlżejsze śniadanie. Doskonały smak i solidna dawka energii zapewniona :)

- Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 1-2 porcje
Tosty z jajkiem sadzonym, boczkiem i salsą pomidorową
Tosty z jajkiem sadzonym, boczkiem i salsą pomidorową - propozycja na bardzo pyszne, ale też nie najlżejsze śniadanie. Doskonały smak i solidna dawka energii zapewniona :)
Składniki:
- ulubione pieczywo - 2 kromki
- jajka - 2 sztuki
- boczek - 4-6 plastrów
- pomidory - 2 niewielkie
- cebula czerwona - 1/2 niewielkiej
- oliwa - łyżeczka
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Pieczywo opiekamy na suchej patelni lub w tosterze.
- Plasterki boczku umieszczamy na zimnej patelni i smażymy do zarumienienia z obu stron. Na pozostały tłuszcz wbijamy jajka i smażymy przez kilka minut, do czasu ścięcia się białka (jajka można przykryć pokrywką).
- Pomidory i cebulę siekamy w drobną kostkę. Łączymy w niewielkiej miseczce z oliwą, solą i pieprzem.
- Na stostowanym pieczywie układamy jajko sadzone i boczek. Podajemy z przygotowaną salsą pomidorową.