
Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami
Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami – doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem jabłek. Ciasto za pierwszym razem przygotowałem z mniejszymi proporcjami składników, przez co wyszło nieco niskie (jak na zdjęciach). W przepisie postanowiłem podać Wam więc zwiększone proporcje, idealne na formę 22cm :)

- Czas przyrządzania: 60 minut
- Ilość porcji: forma 22 cm
Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami
Składniki:
- masło - 170g
- cukier - 190g
- cukier z wanilią - 2 duże łyżki
- jajka - 3
- mąka pszenna - 190g
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/3 łyżeczki
- rum lub whisky - 2 łyżki (opcjonalnie)
- jabłka - 2-3 większe
- rodzynki - garść, jeśli lubimy
- cukier - 1-2 łyżki, do posypania przed pieczeniem
Wykonanie:
- Masło przekładamy do miski i ucieramy razem z cukrem zwykłym i cukrem z wanilią przez kilka minut, aż masa stanie się widocznie bielsza. Następnie, cały czas miksując, dodajemy stopniowo po jednym jajku i rum lub whisky (jeśli używamy). Do maślano-jajecznej masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Delikatnie (ręcznie przy użyciu szpatułki lub na niskich obrotach miksera) mieszamy razem wszystkie składniki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. 1/2 jabłek oraz rodzynki dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem lub wysmarowanej formy. Na wierzchu układamy pozostałem jabłka i całość posypujemy cukrem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 30-40 minut.