Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami

Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami – doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem jabłek. Ciasto za pierwszym razem przygotowałem z mniejszymi proporcjami składników, przez co wyszło nieco niskie (jak na zdjęciach). W przepisie postanowiłem podać Wam więc zwiększone proporcje, idealne na formę 22cm :)


Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami

Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr

Składniki:

  • masło 170 g
  • cukier 190 g
  • duże łyżki cukier z wanilią 2
  • jajka 3
  • mąka pszenna 190 g
  • i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 1
  • łyżeczki sól 1/3
  • łyżki opcjonalnie rum lub whisky 2
  • większe jabłka 2-3
  • garść jeśli lubimy rodzynki
  • łyżki do posypania przed pieczeniem cukier 1-2

Instructions

  • Masło przekładamy do miski i ucieramy razem z cukrem zwykłym i cukrem z wanilią przez kilka minut, aż masa stanie się widocznie bielsza. Następnie, cały czas miksując, dodajemy stopniowo po jednym jajku i rum lub whisky (jeśli używamy). Do maślano-jajecznej masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Delikatnie (ręcznie przy użyciu szpatułki lub na niskich obrotach miksera) mieszamy razem wszystkie składniki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. 1/2 jabłek oraz rodzynki dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy.
  • Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem lub wysmarowanej formy. Na wierzchu układamy pozostałem jabłka i całość posypujemy cukrem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 30-40 minut.

Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close