
Ucierane ciasto kokosowe z agrestem
Ucierane ciasto kokosowe z agrestem – świetny pomysł na wykorzystanie tych pysznych, kwaskowatych owoców. Doskonałe ze szklanką zimnego mleka!
Agrest jest owocem, który z pewnościa większości kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Krzewy agrestu znajdowały się w bardzo wielu domach, również u mnie. Te małe, kwaskowate owoce są bardzo cennym źródłem niezwykle korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawierają one wiele witaminy C, ale nie tylko! W agreście znaleźć możemy również witaminy z grupy B czy A. Dodatkowo nie brakuje w nim żelaza, fosforu, magnezu, czy potasu. Agrest znany jest najczęściej w formie zielonej, ale występuje także w odcieniu żółtym i czerownym. Jego charakterystyczny smak sprawia, że smakuje on świetnie spożywany zarówno bezpośrednio na surowo, w galaretkach, przetworach czy w formie ciast właśnie.
Dla mnie agrest jest idealnym, letnim zamiennikiem popularnego wiosną rabarbaru. Uwielbiam jego kwaskowatość w słodkich wypiekach, takich jak to ucierane ciasto kokosowe z agrestem. Jego przygotowanie jest bardzo proste – rzekłbym nawet banalne! Jak to w ciastach ucieranych, główną ideą ich przygotowania jest “utarcie” wszystkich składników ze sobą. Kiedyś było to zdecydowanie bardziej skomplikowane, kiedy wszystkie składniki należało utrzeć w makutrze. Dzisiaj, przy pomocy robota kuchennego ciasto to przygotujemy w mniej niż 15 minut! Zapewniam, że jest bardzo pyszne! Absolutnie niesuche, idealnie słodkie, z ciekawą kokosową posypką na wierzchu.
Idealne letnie ciasto, które z pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości.
Zobacz wykonanie tego przepisu w formie wideo:

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 1h 10 min
- Ilość porcji: forma 15x25
Ucierane ciasto kokosowe z agrestem
Ucierane ciasto kokosowe z agrestem - świetny pomysł na wykorzystanie tych pysznych, kwaskowatych owoców. Doskonałe ze szklanką zimnego mleka!
Składniki:
- Ciasto:
- mąka - 230g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- wiórki kokosowe - 100g
- masło - 200g
- cukier kokosowy - 150g*
- cukier - 50g
- jajka - 4 sztuki
- jogurt naturalny - 100g
- Kokosowa posypka:
- wiórki kokosowe - 30g
- masło - 2 łyżeczki (roztopione)
- cukier kokosowy - 1 łyżka*
- * Cukier kokosowy można zastąpić również cukrem brązowym lub białym.
Wykonanie:
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokoswe, masło, cukier, jajka i jogurt naturalny. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ucieramy przy pomocy miksera do uzyskania jednolitego, aksamitnego ciasta.
- Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Na wierzchu ciasta układmy agrest (wcześniej można go posypać mąką, by zapobiec opadnięciu).
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 60 minut.
- W tym czasie w miseczce mieszamy ze sobą roztopione masło, cukier i wiórki kokoswe. Posypkę rozprowadzamy na upieczonym cieście i ponownie, wkładamy je do piekarnika zwiększając temperaturę do 190 stopni na 10 minut.
- Upieczone ciasto przed podaniem pozostawiamy do zupełnego ostudzenia.
W przepisie na to ucierane ciasto kokosowe z agrestem zalecam użycie 300g owoców, jednak jeśli chcecie aby w cieście było ich więcej, z powodzeniem ilość tą możecie zwiększyć. Możecie zwiększyć również ilość kokosu. Aby zapobiec opadnięciu owoców na dno, jak u mnie, możecie przed ułożeniem, obtoczyć je w mące. Do przygotowania ciasta i kokoswej posypki wykorzystałem cukier kokosowy. Nadaje on pięknego, ciemnego koloru i aromatu. Możecie jednak zastąpić go cukrem brązowym lub białym.
Lubię ciasta kokosowe, a takie połączenie z agrestem musi smakować wyjątkowo :)
Fajne ciasto, słodki kokos i kwaśny agrest to jest to!
Uwielbiamy agrest a z kokosem to już w ogóle smakuje wybitnie :)
Brakowało mi pomysłu na tegoroczny agrest. Już mam! :-)