CIASTA

Ucierane ciasto kokosowe z agrestem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ucierane ciasto kokosowe z agrestem – świetny pomysł na wykorzystanie tych pysznych, kwaskowatych owoców. Doskonałe ze szklanką zimnego mleka! 

Agrest jest owocem, który z pewnościa większości kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Krzewy agrestu znajdowały się w bardzo wielu domach, również u mnie. Te małe, kwaskowate owoce są bardzo cennym źródłem niezwykle korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawierają one wiele witaminy  C, ale nie tylko! W agreście znaleźć możemy również witaminy z grupy B czy A. Dodatkowo nie brakuje w nim żelaza, fosforu, magnezu, czy potasu. Agrest znany jest najczęściej w formie zielonej, ale występuje także w odcieniu żółtym i czerownym. Jego charakterystyczny smak sprawia, że smakuje on świetnie spożywany zarówno bezpośrednio na surowo, w galaretkach, przetworach czy w formie ciast właśnie.

Dla mnie agrest jest idealnym, letnim zamiennikiem popularnego wiosną rabarbaru. Uwielbiam jego kwaskowatość w słodkich wypiekach, takich jak to ucierane ciasto kokosowe z agrestem. Jego przygotowanie jest bardzo proste – rzekłbym nawet banalne! Jak to w ciastach ucieranych, główną ideą ich przygotowania jest “utarcie” wszystkich składników ze sobą. Kiedyś było to zdecydowanie bardziej skomplikowane, kiedy wszystkie składniki należało utrzeć w makutrze. Dzisiaj, przy pomocy robota kuchennego ciasto to przygotujemy w mniej niż 15 minut! Zapewniam, że jest bardzo pyszne! Absolutnie niesuche, idealnie słodkie, z ciekawą kokosową posypką na wierzchu.

Idealne letnie ciasto, które z pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości.

Zobacz wykonanie tego przepisu w formie wideo:

 

W przepisie na to ucierane ciasto kokosowe z agrestem zalecam użycie 300g owoców, jednak jeśli chcecie aby w cieście było ich więcej, z powodzeniem ilość tą możecie zwiększyć. Możecie zwiększyć również ilość kokosu. Aby zapobiec opadnięciu owoców na dno, jak u mnie, możecie przed ułożeniem, obtoczyć je w mące. Do przygotowania ciasta i kokoswej posypki wykorzystałem cukier kokosowy. Nadaje on pięknego, ciemnego koloru i aromatu. Możecie jednak zastąpić go cukrem brązowym lub białym.

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

4 komentarze

Podziel się swoją opinią