Wegański mus czekoladowy z mandarynkami

2

Wegański mus czekoladowy z mandarynkami to doskonały deser z zaledwie trzech składników. Mało tego, żaden z nich niej jest składnikiem pochodzenia zwierzęcego! Wszystko dzięki aquafabie, czyli wodzie po ciecierzycy w puszce, która stanowi idealny zamiennik białka i bazę poniższego musu. W pełni wegański, słodki i pyszny. Przygotujecie go w mniej niż 15 minut.

Wegański mus czekoladowy z mandarynkami - przepis

Wegański mus czekoladowy z mandarynkami to doskonały deser z wykorzystaniem aquafaby. Pyszny, puszysty i mocno czekoladowy!
Czas przygotowania 10 mins
Całkowity czas 10 mins

Składniki:

  • aquafaba 200 ml
  • czekolada gorzka 160 g
  • łyżki cukier puder 3-4
  • obrana i podzielona na mniejsze części* mandarynki 1-2,

Można zastąpić dowolnymi innymi owocami, np. borówkami, malinami, truskawkami...

    Wykonanie

    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.Aquafabę ze szczyptą soli ubijamy na sztywno (dokładnie tak, jak białka) przez około 3-5 minut. Cały czas miksując dodajemy cukier.Do ubitej aquafaby dodajemy czekoladę i delikatnie, przy pomocy szpatułki, mieszamy do połączenia. Przekładamy do szklanek, słoiczków lub pucharków. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżymi mandarynkami.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Like
    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close