Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Wegetariańskie burgery z ciecierzycy – przepis na pyszny obiad bez mięsa. Chociaż bardzo lubię mięso, coraz częściej i coraz chętniej przygotowuje potrawy, które nie posiadają go w składzie. Uwielbiam wegetariańskie dania, które na każdym kroku przekonują mnie, że kuchnia jarska potrafi być równie pyszna, aromatyczna i zaskakująca smakowo, jak mięsna. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne burgery z ciecierzycy, z wyczuwalnym aromatem kolendry podane obowiązkowo w domowej bułce hamburgerowej z pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulką i sosem tzatziki. Do przygotowania swoich burgerów z ciecierzycy zainspirowała mnie Zuzanna z bloga Chili, czosnek i oliwa :)

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy - przepis na pyszne burgery bez grama mięsa. Zobacz przepis na Cookuj.pl i przygotuj je na obiad lub kolację!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Kotleciki z ciecierzycy:

  • puszka ciecierzyca 1
  • puszka kukurydza 1
  • łyżeczka papryka słodka 1
  • łyżeczki papryka ostra 1/2
  • duża szczypta kumin 1
  • niewielkiego pęczka kolendra 1/2
  • z 1/2 cytryny sok z cytryny
  • łyżki mąka 3-4

Dodatkowo:

  • garści rukola 4
  • cebula czerwona 1
  • kilka pomidorki koktajlowe
  • kulka mozzarella 1

Sos tzatziki:

  • łyżek jogurt naturalny 6-7
  • większego ogórek 1/2
  • ząbki czosnek 1-2
  • łyżka posiekanej mięta 1
  • sól pieprz

Instructions

  • Ciecierzycę i kukurydzę odsączamy, umieszczamy w misce. Dodajemy paprykę słodką, ostrą, kumin, sok i skórkę otartą z limonki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy drobno posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę lub bułkę tartą i formujemy 4 duże kotlety. Smażymy na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty z każdej strony.
  • Jogurt naturalny umieszczam w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku i posiekaną miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy
  • Bułki hamburgerowe przekrawamy i opiekamy na suchej patelni grillowej. Układamy rukolę, kotlety z ciecierzycy, pokrojoną w plastry mozzarellę, przekrojone pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulkę. Polewamy sosem. Przykrywamy i podajemy.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

3 komentarze

  1. Fabryka Pomysłów Reply

    mniam :) również częściej sięgam po dania bez mięsa, więc taki pomysł na burgery idealnie się sprawdzi :) robiłam niedawno z soczewicy, ale cieciorkę też bardzo lubię :)

Write A Comment

Oceń przepis: