Wegetariańskie burgery z ciecierzycy

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy – przepis na pyszny obiad bez mięsa. Chociaż bardzo lubię mięso, coraz częściej i coraz chętniej przygotowuje potrawy, które nie posiadają go w składzie. Uwielbiam wegetariańskie dania, które na każdym kroku przekonują mnie, że kuchnia jarska potrafi być równie pyszna, aromatyczna i zaskakująca smakowo, jak mięsna. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne burgery z ciecierzycy, z wyczuwalnym aromatem kolendry podane obowiązkowo w domowej bułce hamburgerowej z pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulką i sosem tzatziki. Do przygotowania swoich burgerów z ciecierzycy zainspirowała mnie Zuzanna z bloga Chili, czosnek i oliwa :)

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy - przepis na pyszne burgery bez grama mięsa. Zobacz przepis na Cookuj.pl i przygotuj je na obiad lub kolację!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Kotleciki z ciecierzycy:

  • ciecierzyca 1 puszka
  • kukurydza 1 puszka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • kumin 1 duża szczypta
  • kolendra 1/2 niewielkiego pęczka
  • sok z 1/2 cytryny
  • mąka 3-4 łyżki

Dodatkowo:

  • rukola 4 garści
  • cebula czerwona 1
  • pomidory koktajlowe kilka
  • mozzarella 1 kulka

Sos tzatziki:

  • jogurt naturalny 6-7 łyżek
  • ogórek 1/2 większego
  • czosnek 1-2 ząbki
  • mięta posiekana 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Ciecierzycę i kukurydzę odsączamy, umieszczamy w misce. Dodajemy paprykę słodką, ostrą, kumin, sok i skórkę otartą z limonki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy drobno posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę lub bułkę tartą i formujemy 4 duże kotlety. Smażymy na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty z każdej strony.
  • Jogurt naturalny umieszczam w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku i posiekaną miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy
  • Bułki hamburgerowe przekrawamy i opiekamy na suchej patelni grillowej. Układamy rukolę, kotlety z ciecierzycy, pokrojoną w plastry mozzarellę, przekrojone pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulkę. Polewamy sosem. Przykrywamy i podajemy.

Join the Conversation

  1. Fabryka Pomysłów says:

    mniam :) również częściej sięgam po dania bez mięsa, więc taki pomysł na burgery idealnie się sprawdzi :) robiłam niedawno z soczewicy, ale cieciorkę też bardzo lubię :)

  2. Już od jakiegoś czasu chodzą za mną podobne burgery. Te prezentują się bardzo smacznie!

  3. Wspaniałe burgery

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close