Wieprzowy gulasz węgierski

Wieprzowy gulasz węgierski – doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Wieprzowy gulasz węgierski
rrem

Wieprzowy gulasz węgierski

Składniki:

  • łyżki można zastąpić olejem smalec 3-4
  • szynki, łopatki lub biodrówki mięso wieprzowe 1 kg
  • duża posiekana w kostkę cebula 1
  • ząbki drobno posiekane czosnek 3-4
  • ok. 3/4 litra bulion
  • lyżeczki papryka słodka 1-2
  • łyżeczki papryka ostra 1/2
  • sztuki u mnie czerwona i żółta papryka 2
  • ok. 250g przekrojonych na ćwiartki lub ósemki pieczarki
  • passata pomidorowa 250 g
  • łyżki opcjonalnie ajvar 2-3
  • sól pieprz

Instructions

  • Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Dzielimy je na 4-6 części (w zależności od wielkości patelni). Na patelni rozgrzewamy smalec i na dużym ogniu, oddzielnie obsmażamy każdą z części mięsa (mięso powinno się delikatnie przyrumienić z każdej ze stron) - zbyt duża ilość mięsa jednocześnie sprawiłaby, że mięso gotowałoby się a nie smażyło. Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Pod koniec dodajemy paprykę słodką i ostrą. Smażymy jeszcze przez 1 minutę i przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy gorący bulion i przelewamy całość do dużego garnka. Na wolnym ogniu i pod przykryciem mięso gotujemy do miękkości, przez około 1 - 1,5h.
  • Gdy mięso stanie się miękkie na patelni i łyżce tłuszczu podsmażamy pokrojoną w niewielką kostkę paprykę i pieczarki przez 7-10 minut. Gotowe dodajemy do dużego garnka i całość gotujemy przez kolejne 10 minut.
  • Po tym czasie do gulaszu dodajemy passatę pomidorową i ajvar. Gotujemy jeszcze około 10 minut i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Podajemy z dowolnym dodatkami jak: kasza pęczak/gryczana, ziemniaki, makaron, sałatka, surówka. Ja podałem go z focaccią, na którą przepis znajdziecie na blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close