
Wieprzowy gulasz węgierski

Wieprzowy gulasz węgierski
Składniki:
- smalec - 3-4 łyżki (można zastąpić olejem)
- mięso wieprzowe - 1 kg (szynki, łopatki lub biodrówki)
- cebula - 1 duża, posiekana w kostkę
- czosnek - 3-4 ząbki, drobno posiekane
- bulion - ok. 3/4 litra
- papryka słodka - 1-2 lyżeczki
- papryka ostra - 1/2 łyżeczki
- papryka - 2 sztuki (u mnie czerwona i żółta)
- pieczarki - ok. 250g, przekrojonych na ćwiartki lub ósemki
- passata pomidorowa - 250g
- ajvar - 2-3 łyżki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Dzielimy je na 4-6 części (w zależności od wielkości patelni). Na patelni rozgrzewamy smalec i na dużym ogniu, oddzielnie obsmażamy każdą z części mięsa (mięso powinno się delikatnie przyrumienić z każdej ze stron) - zbyt duża ilość mięsa jednocześnie sprawiłaby, że mięso gotowałoby się a nie smażyło. Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Pod koniec dodajemy paprykę słodką i ostrą. Smażymy jeszcze przez 1 minutę i przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy gorący bulion i przelewamy całość do dużego garnka. Na wolnym ogniu i pod przykryciem mięso gotujemy do miękkości, przez około 1 - 1,5h.
- Gdy mięso stanie się miękkie na patelni i łyżce tłuszczu podsmażamy pokrojoną w niewielką kostkę paprykę i pieczarki przez 7-10 minut. Gotowe dodajemy do dużego garnka i całość gotujemy przez kolejne 10 minut.
Po tym czasie do gulaszu dodajemy passatę pomidorową i ajvar. Gotujemy jeszcze około 10 minut i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. - Podajemy z dowolnym dodatkami jak: kasza pęczak/gryczana, ziemniaki, makaron, sałatka, surówka. Ja podałem go z focaccią, na którą przepis znajdziecie na blogu.
Wieprzowy gulasz węgierski – doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
