
Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą
Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja!

- Ilość porcji: forma 22cm
Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą
Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja!
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 250g
- masło - 150g
- sól - duża szczypta (ok. 1 łyżeczki)
- jajko - 1
- Pieczone buraki:
- buraki - 2-3 sztuki
- oliwa - 2-3 łyżki
- sól, pieprz
- Nadzienie
- serek twarogowy - ok. 200g (typu Almette)
- ricotta - 100g
- jajka - 2-3 sztuki
- ser feta - ok. 200g, pokrojonego w kostkę lub pokruszonego
- rukola - garść
- koperek - 3 łyżki, posiekanego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczone buraki:
- Buraki dokładnie szorujemy i każdy zawijamy w folię aluminiową polewając je ówcześnie oliwą i lekko doprawiając solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni przez 60-90 minut (w zależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów).
- Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Tarta:
- Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem i solą. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 20-30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ciasto nakłuwamy, umieszczamy w środku papier do pieczenia i wysypujemy go ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
- W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jajka, serek twarogowy, ricottę, koperek, sól i pieprz. Mieszankę wylewamy na kruchy spód. Układamy pokrojone buraki i ser feta. Pieczemy ponownie przez około 30 minut.
- Gotową przyozdabiamy rukolą i koperkiem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Alergeny
Źródło przepisu: Kwestia Smaku.
Ja bym tylko liście botwinki jeszcze dodała ;*