Wytrawne gofry z kindziukiem, winogronami i fetą

Wytrawne gofry z kindziukiem, winogronami i fetą

Prep Time 25 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

Wytrawne gofry

  • szklanki mąka pszenna 1/2
  • szklanki mleko 1/4
  • małe jajko 1
  • łyżeczki proszek do pieczenia 1/2
  • łyżeczki papryka słodka 1/2
  • duża szczypta sól pieprz

Dodatki

  • świeży garść szpinak
  • kilka plastrów można zastąpić dowolną inną, ulubioną wędliną kindziuk
  • ok. 30g pokruszonej feta
  • kilka sztuk przepołowionych winogrona czerwone

Sos czosnkowy:

  • łyżki jogurt naturalny 4
  • łyżki majonez 2
  • mały ząbek drobno posiekany czosnek 1
  • szczypta oregano
  • sól pieprz

Instructions

  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, jajka, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Tak przygotowane gęste ciasto wylewamy do wysmarowanej olejem gofrownicy i smażymy gofry. Długość pieczenia/smażenia zależy od mocy naszej gofrownicy.
  • Gotowe gofry smarujemy warstwą sosu, układamy szpinak, kindziuk, winogrona oraz pokruszony ser feta. Podajemy w wersji otwartej lub przykrytej drugim gofrem.
  • Ja chciałem uzyskać mniejsze, okrągłe gofry, w tym celu wylałem mniejszą ilość ciasta na środek gofrownicy tworząc kształt koła.

Wytrawne gofry z kindziukiem, winogronami i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close