
Wytrawne gofry z kindziukiem, winogronami i fetą

- Czas przygotowania: 25 minut
- Ilość porcji: 1-2 porcje
Wytrawne gofry z kindziukiem, winogronami i fetą
Składniki:
- Wytrawne gofry
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mleko - 1/4 szklanki
- jajko - 1 małe
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz - duża szczypta
- Dodatki
- szpinak - świeży, garść
- kindziuk - kilka plastrów (można zastąpić dowolną inną, ulubioną wędliną)
- feta - ok. 30g, pokruszonej
- winogrona czerwone - kilka sztuk, przepołowionych
- Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny - 4 łyżki
- majonez - 2 łyżki
- czosnek - 1 mały ząbek, drobno posiekany
- oregano - szczypta
- sól, pieprz
Wykonanie:
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, jajka, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Tak przygotowane gęste ciasto wylewamy do wysmarowanej olejem gofrownicy i smażymy gofry. Długość pieczenia/smażenia zależy od mocy naszej gofrownicy.
- Gotowe gofry smarujemy warstwą sosu, układamy szpinak, kindziuk, winogrona oraz pokruszony ser feta. Podajemy w wersji otwartej lub przykrytej drugim gofrem.
Ja chciałem uzyskać mniejsze, okrągłe gofry, w tym celu wylałem mniejszą ilość ciasta na środek gofrownicy tworząc kształt koła.