Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Zapiekany bakłażan z sosem arrabbiata, serem i warzywami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Zapiekany bakłażan z sosem arrabbiata, serem i warzywami, czyli przepyszna propozycja szybkiej i prostej w przygotowaniu przekąski lub kolacji z wykorzstaniem tego wspaniałego warzywa. Danie to śmiało można nazwać również zdrowszą wersją pizzy na bakłażanie, bo wszystkie użyte tutaj składniki, niewątpliwie są również tymi, które doskonale sprawdzą się na domowej pizzy!

Bakłażan nazywany jest również oberżyną lub psianką podłużną. Prawdobodobnie pochodzi z Chin lub Indii. Bakłażan wymaga uprawy w miejscach mocno nasłonecznionych, dlatego uprawiany zazwyczaj jest w krajach ciepłych w tym także Europie, a nawet w południowej części Polski.  Jego wszechstronne zastosowanie przyczyniło się do faktu, że jest on uważany za warzywny rarytas, wykorzystaywany przez szefów kuchni na całym świecie. Doskonale nadaje się on do gotowania, smażenia czy pieczenia, tak jak w dzisiejszym przepisie na zapiekany bakłażan z sosem arrabiata, serem i warzywami. Główną zasadą, którą powinniśmy kierować sie przy zakupie bakłażana jest jego świeżość. Świeży bakłażan cechuję się intensywnym fioletowym kolorem (bez żadnych przebrawień czy plam) oraz jędrną skórką. Bakłażany zawsze (przynajmniej te starsze), minumum na 30 minut przed użyciem, polecam intensywanie posypać solą z każdej strony, a po tym czasie przepłukać w zimnej wodzie. Zabieg ten pomoże nam pozbyć się goryczki, którą często charakteryzuje się bakłażan.

Ten przepis na zapiekany bakłażan z sosem arrabbiata, serem i warzywami możecie dowolnie modyfikować i urozmiacać. Jeśli macie taką ochotę, dorzućcie do niego swoje ulubione składniki lub zrezygnujcie z któregoś z podanych (z wyjątkiem bakłażana rzecz jasna ?).

 

[envira-gallery id=”3887″]


 

Zapiekany bakłażan z sosem arrabiata, serem i warzywami

Zapiekany bakłażan z sosem arrabbiata, serem i warzywami, czyli przepyszna propozycja szybkiej i prostej w przygotowaniu przekąski lub kolacji z wykorzstaniem tego wspaniałego warzywa.
Prep Time 15 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • średnie bakłażan 2
  • sos arrabbiata 400 g
  • szczypta oregano
  • sól pieprz
  • większe pomidory 2
  • większa papryka 1
  • kulka 125g mozzarella 1
  • łyżek tartego parmezan 6
  • do posypania bazylia świeża

Instructions

  • Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm. Pokrojony w plasterki bakłażan intensywanie posypujemy solą z każdej strony i odstawiamy na 30 minut (można pominąć jeśli bakłażan jest młody). Po tym czasie bakłażan płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, by pozbyć się nadmiaru soli.
  • Sos arrabiata mieszamy z solą, pieprzem i oregano. Rozsmarowujemy na plasterkach bakłażana. Układamy pokrojone w plastry pomidory i w paseczki paprykę. Posypujemy mozzarellą zmieszaną z parmezanem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  • Upieczony bakłażan posypujemy porwaną, świeżą bazylią.

[/foodiepress]

 


[envira-gallery id=”3890″]

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: