Zapiekany makaron z pieczonym bakłażanem, papryką i chorizo

Jeśli poszukujecie ciekawego, prostego i pysznego przepisu na obiad – wypróbujcie koniecznie ten zapiekany makaron z pieczonym bakłażanem, papryką i chorizo. Fenomenalne połączenie smaków :)


Ostatnio obudził się we mnie mój wewnętrzny Włoch i postanowił prześladować mnie przez cały poranek wielką ochotą na dobry makaron. Zajrzałem więc do lodówki, zabrałem kilka składników, które na pierwszy rzut może niekoniecznie mi ze sobą pasowały (ale #yolo) i zabrałem się za gotowanie. Podpiekłem bakłażana, podsmażyłem pozostałe składniki, zalałem sosem pomidorowym i doprawiłem pikantnym ajvarem. Pod koniec wszystko połączyłem z makaronem penne, posypałem porwaną mozzarellą i zapiekłem w piekarniku. Jakie to wyszło genialnie! Fenomenalne połączenie, którym zajadałem się przez resztę dnia.

Wypróbujcie koniecznie mój przepis na ten makaron z pieczonym bakłażanem, papryką i chorizo i przyrządźcie pyszny makaron w niecodzienny sposób :)

Zapiekany makaron z bakłażanem, papryką i chorizo

Jeśli poszukujecie ciekawego, prostego i pysznego przepisu na obiad - wypróbujcie koniecznie ten zapiekany makaron z pieczonym bakłażanem, papryką i chorizo. Fenomenalne połączenie smaków :)
Prep Time 35 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • makaron polecam penne lub rigatoni 250 g
  • bakłażan 1 większy lub 2 małe
  • cebula 1/2 większej
  • czosnek 2 większe ząbki
  • chorizo 60 g
  • papryka u mnie czerwona 1 duża
  • passata pomidorowa 250 g
  • ajvar pikantny 3-4 łyżki
  • mozzarella 125 g
  • parmezan starty (opcjonalnie) 4 łyżki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Instructions

  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Gotowy odcedzamy. [envira-gallery id="4465"]
  • Bakłażana kroimy w plasterki o grubości około 1cm, a następnie w kostkę. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, polewamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut. [envira-gallery id="4466"]
  • W międzyczasie na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy chorizo, paprykę i smażymy przez 5-7 minut.
  • Dolewamy passatę pomidorową i dodajemy ajvar. Przyprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
  • Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. [envira-gallery id="4468"]
  • Dorzucamy również gotowego bakłażana. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli i parmezan (opcjonalnie). Zapiekamy przez około 15 minut. [envira-gallery id="4469"]

[/foodiepress]

Smacznego!

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close