Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolacje

Zielone naleśniki szpinakowe z serkiem, zieleniną i wędzonym łososiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Zielone naleśniki szpinakowe z serkiem, zieleniną i wędzonym łososiem – doskonały obiad, ale także kolacja lub ciekawa przekąska, którą przygotujecie w kilka chwil!


Zielone naleśniki szpinakowe z serkiem, zieleniną i wędzonym łososiem

Składniki:

Sok szpinakowy:

  • ok. 100-150g szpinak

Zielone naleśniki:

  • sztuki jajka 2
  • szklanka 250g woda 1
  • szklanka 250g mleko 1
  • łyżki oliwa 2-3
  • mąka 200-230 g

Dodatkowo:

  • ok. 200g serek typu Allmette
  • dwie duże garści rukola
  • dwie duże garści salata
  • ok. 200g łosoś wędzony
  • garść pokrojonego lub podzielonego na mniejsze części koperek 1

Do podania: sos czosnkowy lub jogurtowy.

    Instructions

    • Szpinak umieszczamy w misie wyciskarki Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
    • Jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz wyciśnięty sok. Ciasto bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy/blendujemy. Gotowe ciasto rozlewamy równomiernie na mocno nagrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażymy do zarumienienia z obu stron.
    • Na naleśnikach rozsmarowujemy serek, układamy rukolę i sałatę, rozkładamy porwanego na mniejsze kawałki wędzonego łososia i koperek. Gotowe naleśniki zawijamy.
    • Naleśniki możemy podać w formie klasycznej lub uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki (jak u mnie).
    • Koniecznie podajcie je z sosem jogurtowym lub czosnkowym.
    •  

    DSC_6669-8

    DSC_6669-9

    DSC_6639-4

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: