Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Jak zrobić omlet klasyczny?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jak zrobić omlet klasyczny? Na to pytanie postaram się Tobie dzisiaj odpowiedzieć w bardzo prosty sposób przedstawiając mój sprawdzony przepis na klasyczny, zawsze udający się omlet.

Tytułem wstępu, w ostatnim czasie przeprowadziłem krótką ankietę skierowaną do wszystkich sympatyków bloga i wiele osób zadeklarowało zainteresowanie wprowadzeniem na blogu „Kuchennego ABC”. Seria ta będzie skierowana głównie do początkujących kucharzy, stawiających swoje pierwsze kroki w kuchni. Będę chciał dzielić się w niej przepisami na pyszne i bardzo proste dania, które nie sprawią nikomu żadnego kłopotu i pozwolą rozwijać swoje kulinarne umiejętności. Wszystkich bardziej zaawansowanych pasjonatów kuchni zapraszam do zapoznania się i wypróbowania moich klasycznych przepisów oraz podzielenia się informacją, czy moje receptury różnią się  znacznie od Waszych dotychczasowych przepisów, a jeśli tak, w jaki sposób Wy je przygotowujecie! ☺W serii tej nie zabraknie klasyków takich jak: rosół, schabowy, surówki,… Kulinarne ABC będzie serią, która skupi wszystkie najpopularniejsze przepisy w jednym miejscu.

Przejdźmy do głównego wątku, jak przygotować omlet?

Omlet jest potrawą znaną na całym świecie, dookoła globy. W znacznej mierze jest to zasługą Francuzów, którzy dopracowali jego proces przygotowania i stworzyli nowe smakowe wariacje. W najbardziej klasycznej wersji, omlet przygotowuje się z rozbełtanych (roztrzepanych) jajek połączonych z mlekiem i doprawionych solą oraz pieprzem. Tradycyjnie smaży się go na maśle, co dodaje ewidentnie podkreśla jego walory smakowe.

Jak go podać?

Przy podaniu omletu mamy ogromną dowolność. Możemy podawać go na setki sposobów. Najbardziej klasyczny jest oczywiście ten przygotowany z solą i pierzem. Często przed zaserwowaniem, posypuje się go jeszcze startym serem. Omlet jednak podawać można również w zupełnie innych i nieoczywistych kombinacjach. Przykładem takich wariacji może być np. omlet w wersji meksykańskiej z kukurydzą i pomidorową salsą, hiszpańskiej z dodatkiem ziemniaków czy chińskiej z groszkiem cukrowym i kiełkami. W wersji wytrawnej podać go można także z brokułami lub szparagami. Koniecznie posypany serem feta lub parmezanem.

Ale omlet to nie tylko danie wytrawne. Wystarczy, że w czasie jego przygotowania pominięcie sól oraz pieprz, a w zamian dorzucicie większą szczyptę cukru i cynamonu. I już mamy zupełnie inne danie w wersji na słodko. Taki omlet możecie podać z kremem czekoladowo-orzechowym, świeżymi owocami, dżemem lub polany syropem klonowym. Ciekawym pomysłem, który kiedyś podpatrzyłem na Instagramie, a który bardzo mnie zainteresował było przygotowanie omletu, jak naleśników Suzette. Mocno pomarańczowa propozycja z pewnością przypadłaby mi do gustu.

Tymczasem zobacz mój sprawdzony przepis!

 

Jak zrobić klasyczny omlet?

Jak zrobić klasyczny omlet? Na to pytanie postaram się Wam dzisiaj odpowiedzieć w bardzo prosty sposób przedstawiając mój sprawdzony przepis na klasyczny, zawsze udający się omlet.
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

  • sztuki jajka 4
  • łyżki mleko 3
  • po szczypcie do smaku. sól, pieprz
  • łyżki do smażenia masło 2

Instructions

  • Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy mleko, doprawiamy solą, i pieprzem i dokładnie ubijamy jajka widelcem lub trzepaczką.
  • Patelnię o wielkości ok. 20cm rozgrzewamy i dodajemy masło. Gdy to się rozpuści na patelnie dolewamy ubtite jajka.
  • Omlet smażymy do czasu aż jego brzegi się zetną, a następnie delikatnie odwracamy go na drugą stronę i smażymy przez chwilę.
  • Podajemy solo lub w wersji z wybranymi dodatkami (np. pomidorami, ziołami, podsmażonymi kurkami, szynką lub serem).

[/foodiepress]

 

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: