INSPIRACJE

Jak zrobić klasyczny omlet?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jak zrobić klasyczny omlet? Na to pytanie postaram się Wam dzisiaj odpowiedzieć w bardzo prosty sposób przedstawiając mój sprawdzony przepis na klasyczny, zawsze udający się omlet.

Tytułem wstępu, w ostatnim czasie przeprowadziłem krótką ankietę skierowaną do wszystkich sympatyków bloga i wiele osób zadeklarowało zainteresowanie wprowadzeniem na blogu “Kuchennego ABC”. Seria ta będzie skierowana głównie do początkujących kucharzy, stawiających swoje pierwsze kroki w kuchni. Będę chciał dzielić się w niej przepisami na pyszne i bardzo proste dania, które nie sprawią nikomu żadnego kłopotu i pozwolą rozwijać swoje kulinarne umiejętności. Wszystkich bardziej zaawansowanych pasjonatów kuchni zapraszam do zapoznania się i wypróbowania moich klasycznych przepisów oraz podzielenia się informacją, czy moje receptury różnią się  znacznie od Waszych dotychczasowych przepisów, a jeśli tak, w jaki sposób Wy je przygotowujecie! ☺

Omlet jest potrawą znaną już w starożytnym Rzymie, jednak udoskonaloną i rozpowszechnioną głównie przez Francuzów. Omlet przygotowuje się z ubitych (roztrzepanych) jajek połączonych z mlekiem i doprawionych solą i pieprzem. Tradycyjnie smaży się go na maśle, co dodaje mu smaku. Omlet podawać można zaróno w wersji wytrawnej (z podsmażonymi warzywami, ziołami, wędliną…), ale pomijając przyprawy lub zastępując je szczyptą cukru stworzyć można również omlet na słodko (podawany np. z dżemem czy świeżymi owocami). Oprócz klasycznej wersji omletu wyróżnia się również omlet biszkoptowy czy hiszpański (tortillę), ale te będę chciał poruszyć w przyszłości, w oddzielnych wpisach.

Tymczasem zobacz mój sprawdzony przepis na klasyczny omlet!

 

[envira-gallery id=”3901″]

 

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Komentarz

Podziel się swoją opinią