Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
OBIAD

Zupa z czerwoną soczewicą i papryką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Zupa z czerwoną soczewicą i papryką – pomysł na niebanalny, ale jednocześnie prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Doskonałe połączenie smakowe do którego uwielbiam powracać. Zupa ta jest idealnie przyprawiona, charakterna i syta przez co bez problemu stanowić może ona pełny obiad przygtowany tylko dla siebie lub dla całej rodziny. Zupę najlepiej podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Można ją zmiksować również zmiksować, jednak dla mnie zdecydowanie najlepsza jest w klasycznej wersji. Jeśli smakują Ci moje zupy, więcej moich przepisów na zupy właśnie znajdziesz w zakładce „przepisy”.

Zupa z czerwoną soczewicą i papryką

Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad? Zupa z czerwoną soczewicą i papryką będzie świetnym rozwiązaniem. Zasmakuje każdemu!
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • litra bulion 1,5
  • niewielki kawałek seler 1
  • duże cebula 2
  • ząbki czosnek 2
  • sztuki marchewka 3
  • sztuki ziemniaki 2-3
  • papryka 1,5
  • puszka pomidory 1
  • szklanki czerwona soczewica 1/2
  • kilka kropel sok z cytryny
  • duża szczypta papryka słodka
  • duża szczypta papryka ostra
  • szczypta oregano
  • sól pieprz

Instructions

  • W większym garnku podsmażamy na oliwie (lub maśle) pokrojony w kostkę seler, marchewki, cebulę i przeciśnięty czosnek przez około 7 minut. Po tym czasie dorzucamy również pokrojone w kostkę ziemniaki i w paseczki paprykę. Zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pomidory i czerwoną soczewicę. Doprawiamy szczyptą papryki słodkiej, ostrej, oregano. Gotujemy pod przykryciem około 25 minut mieszając od czasu do czasu by zupa się nie przypaliła. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny i szczyptę cukru. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Można ją zmiksować, ale dla mnie lepsza jest w klasycznej wersji.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

  1. To jest najlepsza zupa na jesien! Uwielbiam ją, jest syta i smaczna :)

Write A Comment

Oceń przepis: