Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Zupa dyniowa z tajską nutą

Zupa dyniowa z tajską nutą

Ilość
0

Zupa dyniowa z tajską nutą jest nieco inną wersją tej powszechnie znanej zupy. Aromaty liści kafiru, pasty chili i imbiru dodają doskonałego charakteru i aromatu tej wydawałoby się bardzo prostej zupie.

Zupa dyniowa z tajską nutą

Składniki:

  • średniej wielkości cebula 1
  • ząbki czosnek 3
  • ok. 3cm fragment imbir
  • sztuk liście kafiru 4-5
  • łyżki czerwona pasta chili 1-2
  • łyżki opcjolanie, u mnie ostry ajvar 1-2
  • ok. 400g dyniowe puree
  • większe sztuki ziemniaki 3
  • ok. 400g mleko kokosowe
  • litra bulion 3/4
  • opcjonalnie sól pieprz
  • oliwa

Wykonanie

  • W garnku, na łyżce oliwy blanszujemy drobno posiekaną cebulkę.
  • Po kilku minutach dodajemy starty czosnek, pokrojony w słupki imbir, liście kafiru, pastę chili i ajvar (opcjonalnie). Smażymy razem przez 3-4 minuty.
  • Dodajemy odparowane (przez kilka minut w garnuszku) dyniowe puree i ponownie smażymy ok. 4 minut.
  • Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dolewamy mleko kokosowe i bulion. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. (do czasu aż ziemniaki zmiękną) Po tym czasie wyjmujemy z zupy liście kafiru i dokładnie miksujemy. Podajemy opcjonalnie z łyżką śmietany (zwykłej lub kokosowej), pestkami dyni lub słonecznika i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
  •  

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!