
Zupa dyniowo pomidorowa
Zupa dyniowo-pomidorowa, czyli moja propozycja połączenia dwóch klasyków w jedną całość. Zaskakująco dobre połączenie :)
W tym przepisie przyda Ci się:

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 40 minut
Zupa dyniowo pomidorowa - przepis
Zupa dyniowo-pomidorowa, czyli moja propozycja połączenia dwóch klasyków w jedną całość. Zaskakująco dobre połączenie :)
Składniki:
- dynia - 1 niewielka (ok. 1 kg)
- cebula - 1
- czosnek - 2 ząbki
- marchewka - 1-2
- ziemniaki - 2-3
- bulion - 1 litr
- passata pomidorowa - 1 szklanka
- bazylia świeża - 1 niewielki pęczek
- ajvar - 3 łyżki
- cukier - duża szczypta
- śmietana 30% - 100ml
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, ziemniaki i dynię. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa smażymy razem przez 10 minut. Dolewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut.
- Po tym czasie do zupy dodajemy passatę pomidorową, ajvar i cukier. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Do zupy dolewamy śmietankę (opcjonalnie) i dodajemy świeżą bazylię. Gotową zupę miksujemy do czasu uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem.