Zupa dyniowo pomidorowa

Zupa dyniowo-pomidorowa, czyli moja propozycja połączenia dwóch klasyków w jedną całość. Zaskakująco dobre połączenie :)

W tym przepisie przyda Ci się:


Zupa dyniowo pomidorowa - przepis

Zupa dyniowo-pomidorowa, czyli moja propozycja połączenia dwóch klasyków w jedną całość. Zaskakująco dobre połączenie :)
Prep Time 10 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • niewielka ok. 1 kg dynia 1
  • cebula 1
  • ząbki czosnek 2
  • marchewka 1-2
  • ziemniaki 2-3
  • litr bulion 1
  • szklanka passata pomidorowa 1
  • niewielki pęczek bazylia świeża 1
  • łyżki ajvar 3
  • duża szczypta cukier
  • śmietana 30% 100 ml
  • sól pieprz
  • oliwa

Instructions

  • Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, ziemniaki i dynię. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa smażymy razem przez 10 minut. Dolewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut.
  • Po tym czasie do zupy dodajemy passatę pomidorową, ajvar i cukier. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Do zupy dolewamy śmietankę (opcjonalnie) i dodajemy świeżą bazylię. Gotową zupę miksujemy do czasu uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close