Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Zupa dyniowo-pomidorowa

Zupa dyniowo pomidorowa

Zupa dyniowo-pomidorowa, czyli moja propozycja połączenia dwóch klasyków w jedną całość. Zaskakująco dobre połączenie :)
Ilość
0
Zupa dyniowo-pomidorowa, czyli moja propozycja połączenia dwóch klasyków w jedną całość. Zaskakująco dobre połączenie :)

W tym przepisie przyda Ci się:


Zupa dyniowo pomidorowa - przepis

Zupa dyniowo-pomidorowa, czyli moja propozycja połączenia dwóch klasyków w jedną całość. Zaskakująco dobre połączenie :)
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

  • niewielka ok. 1 kg dynia 1
  • cebula 1
  • ząbki czosnek 2
  • marchewka 1-2
  • ziemniaki 2-3
  • litr bulion 1
  • szklanka passata pomidorowa 1
  • niewielki pęczek bazylia świeża 1
  • łyżki ajvar 3
  • duża szczypta cukier
  • śmietana 30% 100 ml
  • sól pieprz
  • oliwa

Wykonanie

  • Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, ziemniaki i dynię. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa smażymy razem przez 10 minut. Dolewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut.
  • Po tym czasie do zupy dodajemy passatę pomidorową, ajvar i cukier. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Do zupy dolewamy śmietankę (opcjonalnie) i dodajemy świeżą bazylię. Gotową zupę miksujemy do czasu uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      dyniawegetariańskiezupy

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!