
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku to danie, które świetnie wygląda i zasmakuje każdemu. Delikatna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Musicie jej spróbować!

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 30 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku to pyszna i świetnie wyglądająca zupka, która przypadnie do gustu każdemu! Idealna na niewymagający obiad :)
Składniki:
- cebula - 1 niewielka
- por - ok. 300g
- groszek zielony - ok. 400g (świeży lub mrożony)
- masło - 1,5 łyżki
- bulion - ok. 1-1,5 litra
- cukier - szczypta
- śmietana 30% - ok. 200ml
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
- Oczyszczonego pora kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Warzywa podsmażamy przez około 5 minut na rozgrzanym maśle z oliwą. Dorzucamy groszek (u mnie mrożony), pół łyżeczki cukru i szczyptę soli. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut. Całość miksujemy, dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje gdy nie jest bardzo gorąca. Można ją podawać z grzankami, posypaną ugotowanym groszkiem czy też zajadać czystą - bez dodatków.
wyśmienita