
Zupa z kurczakiem i warzywami w tajskim stylu
Jeśli lubicie azjatyckie smaki to dzisiejszy wpis jest wręcz stworzony dla Was. Poznajcie mój przepis na naprawdę pyszną i aromatyczną zupę z kurczakiem i warzywami w tajskim stylu.
Uwielbiam poznawać nowe smaki, dlatego staram się stale urozmaicać moje kulinarne menu o nowe, bardziej odważne wariacje. Polecam Wam to samo, to świetny pomysł na odkrycie zupełnie nowych, wspaniałych kulinarnych doświadczeń, które być może wcześniej wydawały nam się na niemające wspólnego czynnika! Podobnie jest z tą zupą. W jej skład wchodzi sporo produktów, które na pierwszy rzut oka mogą się ze sobą gryźć, w całości jednak tworzą fantastyczne, pikantne, rozgrzewające i aromatyczne dzięki zastosowaniu pasty curry, mleka i niezwykle cennego dla zdrowia oleju kokosowego (zobacz właściwości i zastosowania oleju kokosowego, o których prawdopodobnie nie wiedziałeś) danie, do którego z pewnością powrócę jeszcze niejednokrotnie. Zaletą tej zupy jest fakt, że możecie ją dowolnie modyfikować i za każdym razem przygotować z czymś innym, np. kukurydzą, groszkiem cukrowym, krewetkami czy grzybami. Zawsze smakować będzie świetnie!

- Czas przygotowania: 40 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Zupa z kurczakiem i warzywami w tajskim stylu
Składniki:
- zielona pasta curry - 2-3 łyżeczki
- filet z kurczaka - 2-3 pojedyczne
- szalotka - 2 większe
- papryka - 1-2
- fasolka szparagowa - 1-2 większe garści, ugotowanej*
- bulion - 1-2 litry (ilość zależy od preferencji co do gęstości zupy - ja wykorzystałem około 1,5l)
- mleko kokosowe - 400ml (zobacz
- liście kafiru - 2-3 duże listki
- pasta tom yum - 1-2 łyżki (opcjonalnie)
- sok z limonki - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- olej kokosowy
- Dodatkowo:
- makaron - 200g (polecam ryżowy lub dowolny inny w azjatyckim stylu)
Wykonanie:
- Na łyżce oleju kokosowego przez krótką chwilę podsmażamy pastę curry. Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego cienkie plasterki kurczaka. Smażymy do lekkiego zarumienienia.
- Do zawartości patelni dodajemy posiekane szalotki i pokrojone w paski papryki. Smażymy razem przez 5-7 minut.
- Całość zalewamy bulionem, dodajemy podgotowaną fasolkę szparagową, liście kafiru i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez kilkanaście minut.
- Dodajemy mleko kokosowe, ugotowany makaron, pastę tom yum (opcjonalnie), sok z limonki, sól oraz pieprz.
[envira-gallery id=”4766″]
Uwielbiam takie smaki i kolory na talerzu. Pięknie zaprezentowane danie :)
Uwielbiamy do zup dodawać mleko kokosowe :D
Takie azjatyckie smaki to zdecydowanie moja bajka :)