Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
OBIAD

Zupa pomidorowa – klasyczna i domowa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Pyszna, klasyczna i domowa zupa pomidorowa. Chyba nie ma lepszego dnia na publikację przepisu na pomidorówkę niż poniedziałek, kiedy to w większości polskich domów odbywa się cotygodniowy rytuał przekształcenia niedzielnego rosołu w tą jakże znaną i powszechną zupę. Z reguły jestem przekorny, więc dzielę się nim z Wami w środę, bo przecież każdy dzień na pomidorową jest dobry! Jest to zdecydowanie najbardziej popularna i klasyczna wersja zupy z wykorzystaniem pomidorów. Na blogu znajdziecie już pyszny przepis na hiszpańską zupę pomidorową z ziemniakami, ale nie pojawił się na blogu jeszcze przepis na najprostszą jej wersję. Tą zupę pomidorową podać możecie z ryżem, makaronem lub lanym ciastem – ja osobiście zdecydowanie preferuję tą drugą wersję. Teraz, kiedy rozpoczyna się sezon na pyszne i dojrzałe pomidory, z powodzeniem możecie wykonać tę zupę z wykorzystaniem świeżych pomidorów. Jeśli wolicie nieco mniej intensywną i mniej kwaśną zupę pomidorową, zamiast śmietany kwaśnej, wykorzystajcie słodką śmietankę kremową, która sprawi, że zupa stanie się dużo bardziej delikatna.

Zupa pomidorowa - klasyczna i domowa - przepis

Pyszna, klasyczna i domowa zupa pomidorowa. Wypróbuj przepis na najlepszą domową zupę pomidorową i zachwyć swoich domowników klasycznym przepisem na wykorzystanie wczorajszego rosołu.

Składniki:

  • litry* bulion 2
  • g** koncentrat pomidorowy 100
  • śmietana 18% 200 g
  • sól pieprz

* Dobrego bulionu, najlepiej mięsnego. Doskonale sprawdza się tutaj rosół z poprzedniego dnia.

    * Możecie zastąpić również passatą pomidorową lub w sezonie świeżymi pomidorami (ok 2 kg)

    • Do podania: ugotowany ryż makaron lub lane ciasto.

    Instructions

    • Bulion doprowadzamy do zagotowani i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową lub podsmażone na maśle świeże pomidory.Po ponownym zagotowaniu do miseczki odlewamy ok. szklankę zupę i mieszamy ją ze śmietaną. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i doprowadzamy do ponownego zagotowania.Zupę doprawiamy szczyptą cukru i ewentualnie solą lub pieprzem.Podajemy z makaronem, ryżem lub lanym ciastem.

    [/foodiepress]

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    4 komentarze

    1. Właśnie jestem przed obiadkiem:) A zupka pomidorowa, taka pyszna, aromatyczna i koniecznie z makaronem, narobiła mi smaka.
      Dziękuję za inspirację:)

    Write A Comment

    Oceń przepis: