Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIE ŚWIATA

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką, czyli propozycja idealna dla wszystkich fanów klasycznej pomidorówki, którzy szukają jej ciekawego urozmaicenia!


Cechą charakterystyczną tej zupy, która sprawia, że jest ona tak smaczna i ciekawa w smaku jest uprzednie przypieczenie papryki, pomidorów i czosnku w piekarniku, przed dodaniem ich do bulionu. Zdecydowanie podkreśla to jej smak i aromat. Zupa ta w pierwszym zamyśle miała zostać kremem, jednak po jej przygotowaniu stwierdziłem, że pozostawię ją dzisiaj w wersji nieco bardziej treściwej, z dużymi kawałkami warzyw. Niezależnie od wersji, którą Wy wybierzecie, pamiętajcie, że w obu przypadkach smakuje ona świetnie i nie wymaga już żadnych dodatków, ze względu na fakt, że jest bardzo gęsta i sycąca  :)

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką - pyszna, syta i treściwa. Doskonała alternatywa dla klasycznej pomidorówki!
Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • czerwone papryka 2,
  • większe pomidory 4
  • ząbki czosnek 3-4
  • gałązka drobno posiekana seler naciowy 1
  • szklanki passata pomidorowa 1-2
  • ok. 800ml bulion
  • duża szczypta papryka ostra
  • duża szczypta cukier
  • sól pieprz
  • łyżka masło 1
  • łyżki oliwa 2-3

Instructions

  • Paprykę i pomidory kroimy w niewielką kostkę. Ząbki czosnku miażdżymy ręką lub przy pomocy noża. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy dokładnie oliwą, przyprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20-25 minut.
  • Na maśle z łyżką oliwy podsmażamy seler naciowy przez kilka minut (na niewielkim ogniu). Dodajemy passatę pomidorową. Przyprawiamy papryką ostrą i cukrem. Dodajemy gorący bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy upieczone warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kilkanaście minut.
  • Gotową zupę możemy zmiksować lub podać w wersji nieco bardziej sytej, z kawałkami warzyw (osobiście wybrałem drugą opcję, bo ostatnio zdecydowanie wolę treściwsze zupy :))
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: