Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Poznajcie mój przepis na pyszne domowe drożdżówki z serem - zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu czy piekarni! Pyszności!
Ilość
0

Poznajcie mój przepis na pyszne domowe drożdżówki z budyniem – zdecydowanie lepsze niż te z piekarni! :)

Drożdżówki z budyniem

Czas przygotowania 1 hour
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna 330 g
  • drożdże suszone 8 g
  • pełne łyżki cukier 2
  • duże jajko 1,
  • mleko 130 ml
  • śmietana 30% 30 g
  • g roztopione masło 40
  • mała szczypta opcjonalnie sól

Masa serowa:

  • może być twarogowy twaróg 300 g
  • żółtko 1
  • do smaku ok. 2-3 łyżek cukier
  • łyżka cukier z wanilią 1

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy do miski. Dosypujemy drożdże i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie mieszamy łyżką do połączenia. Wyrabiamy przez co najmniej 5 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. godziny).
  • W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie (zmielony trzykrotnie) twaróg, żółtka, cukier i cukier z wanilią.
  • Przy pomocy kokilki lub filiżanki dociskamy na środku drożdżówki tworząc wgłębienie. Drożdżówki wypełniamy twarogiem. Ranty smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do zarumienienia (ok 20 minut).

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!