Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kasza bulgur

Wegetariańskie burgery z bakłażanem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Wegetariańskie burgery z bakłażanem i dodatkami to już kolejny na blogu przepis na burgery w wersji bezmięsnej. Dokładnie jak poprzednie smakują świetnie i są w stanie zgubić niejednego mięsożercę.

Wegetariańskie burgery z bakłażanem - przepis

Wegetariańskie burgery z bakłażanem i dodatkami to już kolejny na blogu przepis na burgery w wersji bezmięsnej. Koniecznie ich spróbujcie.
Prep Time 40 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Kotleciki z bakłażana:

  • średnie bakłażan 2
  • większa szalotka 1,
  • ząbek czosnek 1
  • szklanki kasza bulgur 1/2
  • szklanka tartego ser żółty 1
  • łyżki natka pietruszki 1-2
  • szklanki bułka tarta 1/2
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • liście sałata masłowa 4
  • mozzarella 250 g
  • pomidory 2
  • cebula 1
  • rzodkiewki 2-3
  • łyżki pesto 4

Instructions

  • Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojone w kostkę bakłażany ze szczyptą soli przez około 10-15 minut. Muszą być bardzo miękkie i się rozpadać. Przekładamy do większej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną drobno szalotkę, przeciśnięty ząbek czosnku, pietruszkę, sól i pieprz. Dosypujemy bułkę tartą (stopniowo) i mieszamy do dokładnego połączenia. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  • Formujemy ok. 4 kotleciki wielkości bułki hamburgerowej i smażymy je na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor.
  • Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i opiekamy na suchej patelni. Smarujemy cienko majonezem (opcjonalnie), układamy sałatę, bakłażanowe kotleciki, pokrojone w plasterki: mozzarellę, pomidory, rzodkiewki. Smarujemy łyżką pesto i przykrywamy. Przed podaniem podgrzewamy przez chwilę w piekarniku.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: