
Wegetariańskie burgery z bakłażanem

- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas przyrządzania: 10 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Wegetariańskie burgery z bakłażanem - przepis
Wegetariańskie burgery z bakłażanem i dodatkami to już kolejny na blogu przepis na burgery w wersji bezmięsnej. Koniecznie ich spróbujcie.
Składniki:
- bułki hamburgerowe - 4
- Kotleciki z bakłażana:
- bakłażan - 2 średnie
- szalotka - 1, większa
- czosnek - 1 ząbek
- kasza bulgur - 1/2 szklanki
- ser żółty - 1 szklanka, tartego
- natka pietruszki - 1-2 łyżki
- bułka tarta - 1/2 szklanki
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- sałata masłowa - 4 liście
- mozzarella - 250g
- pomidory - 2
- cebula - 1
- rzodkiewki - 2-3
- pesto - 4 łyżki
Wykonanie:
- Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojone w kostkę bakłażany ze szczyptą soli przez około 10-15 minut. Muszą być bardzo miękkie i się rozpadać. Przekładamy do większej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną drobno szalotkę, przeciśnięty ząbek czosnku, pietruszkę, sól i pieprz. Dosypujemy bułkę tartą (stopniowo) i mieszamy do dokładnego połączenia. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Formujemy ok. 4 kotleciki wielkości bułki hamburgerowej i smażymy je na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor.
- Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i opiekamy na suchej patelni. Smarujemy cienko majonezem (opcjonalnie), układamy sałatę, bakłażanowe kotleciki, pokrojone w plasterki: mozzarellę, pomidory, rzodkiewki. Smarujemy łyżką pesto i przykrywamy. Przed podaniem podgrzewamy przez chwilę w piekarniku.
Wegetariańskie burgery z bakłażanem i dodatkami to już kolejny na blogu przepis na burgery w wersji bezmięsnej. Dokładnie jak poprzednie smakują świetnie i są w stanie zgubić niejednego mięsożercę.