Wegetariańskie burgery z bakłażanem

Wegetariańskie burgery z bakłażanem i dodatkami to już kolejny na blogu przepis na burgery w wersji bezmięsnej. Dokładnie jak poprzednie smakują świetnie i są w stanie zgubić niejednego mięsożercę.

Wegetariańskie burgery z bakłażanem - przepis

Wegetariańskie burgery z bakłażanem i dodatkami to już kolejny na blogu przepis na burgery w wersji bezmięsnej. Koniecznie ich spróbujcie.
Prep Time 40 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Kotleciki z bakłażana:

  • bakłażan 2 średnie
  • szalotka 1, większa
  • czosnek 1 ząbek
  • kasza bulgur 1/2 szklanki
  • ser żółty tarty 1 szklanka
  • natka pietruszki 1-2 łyżki
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • sałata masłowa 4 liście
  • mozzarella 250 g
  • pomidory 2
  • cebula 1
  • rzodkiewki 2-3
  • pesto 4 łyżki

Instructions

  • Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojone w kostkę bakłażany ze szczyptą soli przez około 10-15 minut. Muszą być bardzo miękkie i się rozpadać. Przekładamy do większej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną drobno szalotkę, przeciśnięty ząbek czosnku, pietruszkę, sól i pieprz. Dosypujemy bułkę tartą (stopniowo) i mieszamy do dokładnego połączenia. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  • Formujemy ok. 4 kotleciki wielkości bułki hamburgerowej i smażymy je na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor.
  • Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i opiekamy na suchej patelni. Smarujemy cienko majonezem (opcjonalnie), układamy sałatę, bakłażanowe kotleciki, pokrojone w plasterki: mozzarellę, pomidory, rzodkiewki. Smarujemy łyżką pesto i przykrywamy. Przed podaniem podgrzewamy przez chwilę w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close