
Burgery wołowe z panierowanym serem i sosem chili
Burgery wołowe z panierowanym serem i sosem chili – doskonały przepis na jeszcze doskonalszego w smaku burgera.

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 10 minut
Burgery wołowe z panierowanym serem i sosem chili
Burgery wołowe z panierowanym serem i sosem chili - domowa bułka, soczysta wołowina i panierowany camembert. Zobacz przepis!
Składniki:
- bułki hamburgerowe - 4 (z tego przepisu: przepisu
- mięso mielone wołowe - 500g
- woda - 1/4 szklanki
- natka pietruszki - 3 łyżki, posiekanej (opcjonalnie)
- sól
- pieprz - 1 łyżeczka
- Panierowany camembert:
- camembert - 2 sztuki (okrągły)
- jajko - 1 większe
- bułka tarta - do obtoczenia
- sól, pieprz - do smaku
- Dodatkowo:
- sałata rzymska - kilka liści
- pomidory - 2 średniej wielkości
- ogórek kiszony - kilka sztuk, pokrojone w cienkie plasterki
- cebula - 1, posiekana w cienkie prążki
- Słodko-ostry sos hamburgerowy:
- ketchup - 10 łyżek
- musztara - 1-2 łyżki
- sos chili (słodko-ostry) - 3-4 łyżki
Wykonanie:
- Bułki przygotowujemy według przepisu.
- Mięso wołowe mielimy. Przekładamy do miski. Dodajemy wodę, natkę pietruszki i pieprz. Wyrabiamy dokładnie przez dłuższą chwilę. Formujemy 4 kotlety większe od średnicy naszych bułek. Tuż przed smażeniem solimy intensywnie tę stronę, na której mięso będzie się smażyć. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z każdej strony przez 2 - 2,5 minuty. Przed odwróceniem na drugą stronę, mięso solimy.
- Ser camembert przekrawamy na 2 części. Jajko rozbijamy z solą i pieprzem. Ser panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Przekrojone bułki opiekamy na suchej patelni. Układamy sałatę, ser, mięso, pokrojone w plastry pomidory, ogórki i cebulę. Polewamy sosem i podajemy.