Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na niewymagający obiad, który przygotujecie szybko i sprawnie. Idealny z kaszą, kuskusem czy ziemniakami. A, koniecznie dorzućcie do tego zestawu jeszcze jakąś lekką sałatkę, np. tę z fasolką szparagową i pomidorami.

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym

Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • pojedyńcze filet z kurczaka 2
  • do smaku sól pieprz
  • szczypta papryka ostra
  • szczypta papryka słodka
  • szczypta oregano
  • ząbki przeciśnięty przez praskę czosnek 1-2
  • ok. 400g pieczarki
  • bulion 400 ml
  • śmietana 30% 150 ml
  • łyżka masło 1
  • łyżeczka opcjonalnie mąka 1

Instructions

  • Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Oba filety przekrawamy na pół (wzdłuż) dzieląc je na 4 kotlety. Każdy kotlecik nacieramy z obu stron szczyptą soli, pieprzu, papryki słodkiej, ostrej, oregano i czosnkiem. Gotowe mięso możemy odstawić do zamarynowania (nawet na noc), jednak nie jest to konieczne.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso do zarumienienia z każdej strony. Następnie dorzucamy pokrojone na ćwiartki lub w plastry pieczarki i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dolewamy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut.
  • Po tym czasie dolewamy śmietankę i sos ponownie gotujemy przez 7-10 minut. Jeśli sos nie będzie odpowiednio gętsty, na drugiej patelni roztapiamy łyżkę masła i (cały czas energicznie mieszając trzepaczką) dorzucamy mąkę. Powstałą zasmażkę dodajemy do sosu z mięsem.
  • Całość podajemy z kaszą, kuskusem czy ziemniakami.

Źródło przepisu: Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close