Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną

Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną – dokonały zestaw obiadowy :)

Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną

Składniki:

  • ok. 6 kawałków karkówka 1 kg

Marynata:

  • szklanki olej 1/3
  • ząbki starte czosnek 4
  • łyżka papryka słodka 1
  • łyżeczka papryka ostra 1
  • łyżeczka oreagno 1
  • łyżeczka bazylia 1
  • łyżeczki tymianek 1/2
  • łyżeczka pieprz 1
  • ok. 3/4 łyżeczki sól
  • łyżki sos sojowy 2
  • łyżki musztarda 2

Sałatka ziemniaczana:

  • ok. 1 kg w skorupce ziemniaki
  • niewielka cebula 1
  • łyżki oliwa 3-4
  • łyżeczki ocet winny 1-2
  • łyżki posiekanego szczypiorek 2
  • do smaku sól pieprz

Instructions

  • Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry.
  • Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj mięso i dokładnie obtocz mięso w przyprawach. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1-2 godziny (najlepiej na noc).
  • Zamarynowane mięso grilluj przez kilkanaście minut lub umieść w rękawie do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
  • W międzyczasie wyszorowane ziemniaki ugotuj w skorupkach. Ugotowane wystudź i obierz. Pokrój w plasterki i umieść w misce. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, oliwę, ocet, sól i pieprz. Sałatkę dokładnie wymieszaj.
  • Mięso podawaj z sałatką ziemniaczaną i z zielonym akcentem, np. z tą  sałatką z fasolką szparagową i pomidorami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close