
Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną

Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną
Składniki:
- karkówka - 1kg (ok. 6 kawałków)
- Marynata:
- olej - 1/3 szklanki
- czosnek - 4 ząbki (starte)
- papryka słodka - 1 łyżka
- papryka ostra - 1 łyżeczka
- oreagno - 1 łyżeczka
- bazylia - 1 łyżeczka
- tymianek - 1/2 łyżeczki
- pieprz - 1 łyżeczka
- sól - ok. 3/4 łyżeczki
- sos sojowy - 2 łyżki
- musztarda - 2 łyżki
- Sałatka ziemniaczana:
- ziemniaki - ok. 1 kg (w skorupce)
- cebula - 1 niewielka
- oliwa - 3-4 łyżki
- ocet winny - 1-2 łyżeczki
- szczypiorek - 2 łyżki (posiekanego)
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry.
- Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj mięso i dokładnie obtocz mięso w przyprawach. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1-2 godziny (najlepiej na noc).
- Zamarynowane mięso grilluj przez kilkanaście minut lub umieść w rękawie do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
- W międzyczasie wyszorowane ziemniaki ugotuj w skorupkach. Ugotowane wystudź i obierz. Pokrój w plasterki i umieść w misce. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, oliwę, ocet, sól i pieprz. Sałatkę dokładnie wymieszaj.
- Mięso podawaj z sałatką ziemniaczaną i z zielonym akcentem, np. z tą sałatką z fasolką szparagową i pomidorami.
Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną – dokonały zestaw obiadowy :)