Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Grzyby

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Mój przepis na prosty i naprawdę pyszny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. Podany w towarzystwie kaszy, klusek czy makaronu i lekkiej sałatki z winegretem stanowi doskonały zestaw obiadowy :)


Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami

Mój przepis na prosty i naprawdę pyszny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. Podany w towarzystwie kaszy, klusek czy makaronu i lekkiej sałatki z winegretem stanowi doskonały zestaw obiadowy :)
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • łyżki posiekanego boczek wędzony 3-4
  • duża cebula 1
  • większa marchewka 1
  • większe wykorzystałem czerwone papryka 3
  • ząbek czosnek 1
  • ok. 350g przekrojone na mniejsze części lub pokrojone w plastry pieczarki
  • szklanki opcjonalnie cydr 1/4
  • ok. 1 litra najlepiej wołowy bulion
  • kilka ziarenek ziele angielskie
  • listki liść laurowy 2-3
  • łyżka papryka słodka 1
  • łyżeczka papryka ostra 1
  • szklanki passata pomidorowa 1/2
  • łyżeczka koncentrat pomidorowy 1
  • sól pieprz
  • do smażenia smalec lub olej

Instructions

  • W większym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki smalcu (lub oliwy) i na dużym ogniu podsmażamy umytą, oczyszczoną z większych przerostów tłuszczu i pokrojoną w średniej wielkości kostkę szynkę.
  • W międzyczasie na osobnej (suchej) patelni podsmażamy boczek do zarumienienia. Dorzucamy go do garnka z mięsem. Dodajemy również drobno posiekaną cebulę i smażymy do miękkości.  Na wytopionym tłuszczu podsmażamy pokrojone pieczarki i odstawiamy je na później.
  • Następnie do garnka dodajemy posiekaną w plastry marchewkę i w kostkę paprykę. Podsmażamy ok. 3-4 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy cydr (jeśli używamy), dosypujemy paprykę słodką oraz ostrą i po 2 minutach zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (0k. 1-1,5 h).
  • Gdy mięso stanie się miękkie, do gulaszu dorzucamy pieczarki i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut.
  • Dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną z 1/3 szklanki wody mąkę. Energicznie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  • Jeżeli mamy ochotę, gulasz możemy również zabielić, dodając we wcześniejszym kroku do wody z mąką 2-3 łyżki śmietany.
  • Podajemy z dowolnymi dodatkami, np. kaszą, kluskami, makaronem czy ziemniakami. Jako zielony dodatek polecam lekką sałatkę z winegretem, np. tę z brokułem, serem feta i granatem.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: