
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami
Mój przepis na prosty i naprawdę pyszny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. Podany w towarzystwie kaszy, klusek czy makaronu i lekkiej sałatki z winegretem stanowi doskonały zestaw obiadowy :)

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 60 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami
Mój przepis na prosty i naprawdę pyszny gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. Podany w towarzystwie kaszy, klusek czy makaronu i lekkiej sałatki z winegretem stanowi doskonały zestaw obiadowy :)
Składniki:
- szynka wieprzowa - 1 kg
- boczek wędzony - 3-4 łyżki, posiekanego
- cebula - 1 duża
- marchewka - 1 większa
- papryka - 3 większe, wykorzystałem czerwone
- czosnek - 1 ząbek
- pieczarki - ok. 350g, przekrojone na mniejsze części lub pokrojone w plastry
- cydr - 1/4 szklanki (opcjonalnie)
- bulion - ok. 1 litra, najlepiej wołowy
- ziele angielskie - kilka ziarenek
- liść laurowy - 2-3 listki
- papryka słodka - 1 łyżka
- papryka ostra - 1 łyżeczka
- passata pomidorowa - 1/2 szklanki
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- smalec lub olej - do smażenia
Wykonanie:
- W większym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki smalcu (lub oliwy) i na dużym ogniu podsmażamy umytą, oczyszczoną z większych przerostów tłuszczu i pokrojoną w średniej wielkości kostkę szynkę.
- W międzyczasie na osobnej (suchej) patelni podsmażamy boczek do zarumienienia. Dorzucamy go do garnka z mięsem. Dodajemy również drobno posiekaną cebulę i smażymy do miękkości. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy pokrojone pieczarki i odstawiamy je na później.
- Następnie do garnka dodajemy posiekaną w plastry marchewkę i w kostkę paprykę. Podsmażamy ok. 3-4 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy cydr (jeśli używamy), dosypujemy paprykę słodką oraz ostrą i po 2 minutach zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (0k. 1-1,5 h).
- Gdy mięso stanie się miękkie, do gulaszu dorzucamy pieczarki i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut.
- Dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną z 1/3 szklanki wody mąkę. Energicznie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- Jeżeli mamy ochotę, gulasz możemy również zabielić, dodając we wcześniejszym kroku do wody z mąką 2-3 łyżki śmietany.
Podajemy z dowolnymi dodatkami, np. kaszą, kluskami, makaronem czy ziemniakami. Jako zielony dodatek polecam lekką sałatkę z winegretem, np. tę z brokułem, serem feta i granatem.