Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Babeczki i muffiny

Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami, czyli połączenie idealnie kruchego ciasta z odrobiną kakao, absolutnie pysznym czekoladowym kremem na bazie śmietanki i świeżymi czereśniami. Rewelacja!


Można powiedzieć, że sezon na czereśnie ruszył w pełni. Warto więc korzystać z niego maksymalnie! Pewnie pierwsza Twoja myśl, która przychodzi Ci do głowy na hasło „czereśnie”, to po prostu wyjadanie ich bezpośrednio z miski. I nie ukrywam, że jest to myśl, którą sam często praktykuję ;) Ale co zrobić, gdy takie klasyczne już nam się przejadły? Czy można przygotować z nich coś ambitniejszego? No jasne! Na blogu przedstawiałem Wam już mój przepis na lody i tartę z czereśniami. Co więc jeszcze ze świeżymi czereśniami może się dobrze komponować? Naprawdę mnóstwo składników, ale ja postawiłem tym razem na ten, który pokocha zdecydowana większość – czekoladę. Kruchy spód z czekoladową nutą, rewelacyjny krem czekoladowy na bazie ganache czekoladowego ze śmietanki i całość zwieńczające świeże czereśnie. Niewątpliwie zajadanie ich to przyjemność warta każdej pochłoniętej kalorii! :)

Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami

Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami, czyli połączenie idealnie kruchego ciasta z odrobiną kakao, absolutnie pysznym czekoladowym kremem na bazie śmietanki i świeżymi czereśniami. Rewelacja!
Prep Time 45 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

Kruche czekoladowe babeczki:

  • mąka pszenna 200 g
  • masło 100 g
  • większe żółtko 1
  • szczypta sól
  • łyżeczki skórka otarta z cytryny 1/4
  • łyżeczka sok z cytryny 1
  • łyżeczka opcjonalnie, gdyby ciasto było zbyt suche śmietana 1
  • łyżeczki kakao 1-2

Krem śmietanowo-czekoladowy

  • śmietana 30% 250 ml
  • czekolada mleczna 100 g
  • ok. 75g czekolada gorzka
  • ziarenka z jednej laski opcjonalnie wanilia

Dodatkowo:

  • ok. 300g świeżych wydrążonych czereśnie

Instructions

  • Babeczki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, kakao, żółtka i sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
  • Po schłodzeniu ciasta wyklejamy nim nasze foremki na tartaletki. Ich dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia).
  • Śmietankę umieszczamy w niewielkim garnuszku i dodajemy do niej podzieloną na mniejsze kostki czekoladę. Śmietankę podgrzewamy na niewielkim płomieniu do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy jednolitą masę. Gotową pierwsze odstawiamy do czasu osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie mocno chłodzimy (przez kilka godzin w lodówce lub kilkadziesiąt minut w zamrażarce). Mocno schłodzoną (to bardzo ważne by masa się uzyskała odpowiednią konsystencję) ubijamy na sztywno wraz z ziarenkami wanilii. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • Na kruche spody wykładamy solidną porcję kremu i układamy na nim wydrążone czereśnie.
  • Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Kruche, mocno czekoladowe babeczki z czereśniami

Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: