Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Składniki:

  • pojedyncze filet z kurczaka 4
  • sól pieprz
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • ząbki czosnek 1-2
  • opakowanie szpinak 1
  • łyżka masło 1
  • ok. 100g feta
  • arkusze po ok. 350g ciasto francuskie 2

Dodatkowo:

  • do posmarowania żółtko

Instructions

  • Szpinak podsmażamy na łyżce masła z  przeciśniętym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Zwiędnięty pozostawiamy do ostudzenia, a następnie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Siekamy i mieszamy z serem feta.
  • Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niedoskonałości. Nacinamy go tworząc kieszonkę. Przygotowaną kieszonkę wypełniamy szpinakowo-serowym farszem. Taki filet układamy na 1/2 pojedynczego arkusza ciasta francuskiego. Nacinamy je pod skosem po bokach i następnie paski zawijamy do środka, tworząc charakterystyczny wzór.
  • Filety pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut.

Propozycja podania: Pęczotto z bakłażanem i rodzynkami

Źródło inspiracji: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/filety-z-kurczaka-w-ciescie-francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close