
Szakszuka z papryką i brokułem
Szakszuka to intensywnie przyprawione kuminem danie, przygotowywane na bazie pomidorów i jajek. Korzenie tej potrawy sięgają do trzech kuchni: izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Aktualnie, danie to jest globalnie znane i przygotowywane na śniadanie na całym świecie. Swoją wersję wzbogaciłem o czerwoną paprykę i brokuł, który bardzo dobrze tutaj pasuje. Dodatkowo, całość podałem z pieczywem posmarowanym porcją hummusu – zobacz także przepis na domowy hummus.

- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
Szakszuka z papryką i brokułem
Składniki:
- jajka - 2
- brokuł - 1/2 mniejszego
- papryka - 1 (u mnie 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej)
- pomidory - 3 świeże lub 1 puszka
- cebula - 1/2 większej
- czosnek - 2 ząbki
- przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- kumin - szczypta
- cukier - szczypta
- papryka ostra - szczypta
- papryka słodka - szczypta
- sól, pieprz
- natka pietruszki - do posypania
Wykonanie:
- Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy przez 4-5 minut. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu wrzucamy brokuły, mieszamy i wbijamy jajka. Patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy całość jeszcze około 7-10 minut.
- Gotowe danie solidnie posypujemy pietruszką i podajemy z ulubionym pieczywem oraz hummusem.