Tosty z hummusem, jajkiem i salsą

Te tosty z hummusem, jajkiem i salsą to mój pomysł na świetnie zbilansowane śniadanie, które sprawi, że z pewnością dobrze rozpoczniecie nowy dzień.

Tosty z hummusem, jajkiem i salsą

Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • kromki ulubione pieczywo 2
  • łyżki polecam domowy - link do przepisu znajdziesz poniżej hummus 4
  • sztuki jajka 2
  • średniej wielkości pomidory 2
  • gruntowy ogórek 1
  • niewielkiej cebula 1/2
  • łyżki oliwa 2
  • łyżeczki opcjonalnie ocet balsamiczny 1/2
  • sól pieprz
  • łyżka posiekanej (do posypania) natka pietruszki 1

Instructions

  • Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Przyrumieniony chleb smarujemy sporą porcją hummusu.
  • Jajka smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty (do czasu ścięcia białka - żółtko powinno zostać płynne).
  • W międzyczasie jeden z pomidorów kroimy w plastry a pozostały pomidor, ogórek i cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pokrojone w kostkę warzywa umieszczamy w miseczce. Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Na tostach z rozsmarowanym hummusem układamy plastry pomidora i jajko. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z przygotowaną salsą.

Zobacz przepis na domowy hummus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close