
Tosty z hummusem, jajkiem i salsą
Te tosty z hummusem, jajkiem i salsą to mój pomysł na świetnie zbilansowane śniadanie, które sprawi, że z pewnością dobrze rozpoczniecie nowy dzień.

- Czas przygotowania: 20 minut
Tosty z hummusem, jajkiem i salsą
Składniki:
- ulubione pieczywo - 2 kromki
- hummus - 4 łyżki (polecam domowy - link do przepisu znajdziesz poniżej)
- jajka - 2 sztuki
- pomidory - 2 średniej wielkości
- ogórek - 1 gruntowy
- cebula - 1/2 niewielkiej
- oliwa - 2 łyżki
- ocet balsamiczny - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- natka pietruszki - 1 łyżka, posiekanej (do posypania)
Wykonanie:
- Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Przyrumieniony chleb smarujemy sporą porcją hummusu.
- Jajka smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty (do czasu ścięcia białka - żółtko powinno zostać płynne).
- W międzyczasie jeden z pomidorów kroimy w plastry a pozostały pomidor, ogórek i cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pokrojone w kostkę warzywa umieszczamy w miseczce. Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na tostach z rozsmarowanym hummusem układamy plastry pomidora i jajko. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z przygotowaną salsą.