
Pęczotto w meksykańskim stylu
Pęczotto w meksykańskim stylu, czyli mega prosty, pyszny i pożywny jednogarnkowy obiad o uwielbianej przeze mnie nucie charakterystycznej dla regionu reprezentowanego flagą z orłem, grzechotnikiem i opuncją w centrum. Rewelacja!
Meksykański charakter to coś, co uwielbiam “przemycać” w przepisach, którymi się z Wami dzielę. Po prostu niezwykle odpowiadają mi te połączenia smaków i w zasadzie niezależnie w jakiej formie są one serwowane, zawsze są dla mnie rewelacyjne! Publikowałem już m.in. przepisy na meksykańską zupę, buritto, czy burgery, a dzisiaj postanowiłem stworzyć meksykański twist z polskim akcentem, w postaci naszego rodzimego pęczaku, który gra dzisiaj pierwsze skrzypce. Takie kaszotto z pęczku, z mielonym kurczakiem, warzywami i aromatyczną mieszanką przypraw przypadnie do gustu absolutnie każdemu! Ja każdą porcję podałem z łyżką jogurtu naturalnego, który dodał jeszcze ciekawszego smaku całości. Jeśli macie ochotę, możecie pokusić się jednak o jeszcze więcej dodatków, takich jak np. awokado, guacamole czy świeża kolendra.

- Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Pęczotto w meksykańskim stylu
Pęczotto w meksykańskim stylu, czyli mega prosty, pyszny i pożywny jednogarnkowy obiad o uwielbianej przeze mnie meksykańskiej nucie. Rewelacja!
Składniki:
- kasza pęczak - 1/2 szklanki
- cebula czerwona - 1 większa
- mięso mielone z kurczaka - 500g
- białe wino - 1/3 szklanki (opcjonalnie)
- bulion - 1-2 szklanki
- fasola czerwona - 1 puszka
- kukurydza - 1 puszka
- pomiodory - 1 puszka
- czosnek - 2 ząbki, przeciśnięte
- papryka - 1-2 (opcjonalnie)
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka ostra - duża szczypta
- oregano - duża szczypta
- kurkuma - szczypta
- tymianek świeży - kilka gałązek
- cynamon - mała szczypta
- koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- parmezan - ok. 50g, tartego
- jogurt naturalny - do podania
Wykonanie:
- Na patelni, na łyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy mięso mielone i paprykę. Podsmażamy do czasu aż kurczak lekko się zarumieni. Dolewamy wino (jeśli używamy) i gorący bulion. Gotujemy pod przykryciem do czasu aż zostanie on prawie cały wchłonięty przez kaszę. Następnie dorzucamy odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz pomidory w puszce. Podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami wraz z czosnkiem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość jeszcze przez 5-10 minut. Pod koniec dodajemy parmezan i serwujemy.
Witam bardzo ciekawy przepis ale proszę mi powiedzieć czy kaszę najpierw gotujemy
Kaszę na patelnię dodajemy surową. Gotujemy ją do miękkości dopiero po dolaniu wina i bulionu :)